Självklart hur det går till på bibliotek?

Kognitionsportalen kan människor med kognitiva funktionsnedsättningar – Aspergers syndrom, ADHD, dyslexi och liknande – hitta tips på hjälpmedel och även information om hur man klarar olika situationer i vardagen.

Där finns även en kort film om hur det går till på bibliotek. Den är för oss intressant ur flera aspekter – en påminnelse om att vår arbetsvardag inte alls är självklar för andra, att även det till synes enkla behöver vi ge exempel på och så avslutningsvis ett ypperligt tillfälle att granska och se på vårt bemötande för att koppla det till vårt eget bibliotek.

Vet vi hur vi ska bemöta människor i behov av särskilt stöd? Du kan få en inblick i hur någon med Aspergers syndrom, ADHD, dyslexi eller annan kognitiv funktionsnedsättning uppfattar omvärld och instruktioner genom Kognitionssimulatorn. Mycket lärorikt…

Om vi filmar hur vi gör i ”disken” och på andra ställen där vi (be)möter användarna, vågar vi bli filmade, hur ser vi egentligen ut när vi tror att vi är neutrala?

Är det någon här i vår region som gjort filmer för användare av bibliotek?
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

4 thoughts on “Självklart hur det går till på bibliotek?

 1. piamk skriver:

  Japp, jag gillar skämt! Tackar, tackar för filmlänken!

  Samtidigt kan jag väl ana att det finns ett och annat korn av verklighet i denna film??? Något speglar den ju, eller hur?

  Jag vet! Den speglar hur det går till på amerikanska bibliotek!

  Allt bemötande kan bli bättre, även på svenska bibliotek. Även mitt bemötande, även andras.

  Att ha en policy – urviktigt, men ännu viktigare är processen när man tar fram policyn. Och sen – får den inte bli ett redskap för o-bemötande….

  Uppmanar biblioteken att titta på den här filmen som Anna-Stina länkar till, diskutera känslor och synpunkter efter den. Kommentera gärna här // Pia M-K

 2. BiblioBuster skriver:

  Jag rekommenderar också alla biblioteksanställda att titta. Även om filmen har några år på nacken och är avsedd som satir så finns det förstås korn av sanning i den, annars vore den inte så rolig. Hur vore det om man kunde skifta roll och se saker och ting hur den besökandes perspektiv? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s