Mer om barn, unga, medier och world summit

Renee Hobbs har blivit en av mina favoriter efter att ha hört henne 3 gånger, nåja 4 om man räknar med intervjun som finns på youtube.   Här kan du också lyssna till henne:

Barn tar fram etiska riktlinjer till journalister – Media Monitoring Africa

Onsdag 16 juni inleddes med att William Bird från Sydafrika talade om hur barn skildras i media, utnyttjas de av media eller stärker man dem? Media Monitoring Africa arbetar med att ta fram etiska riktlinjer för hur media skildrar barn.  Riktlinjerna tas fram tillsammans med barn och journalister. Läs mer på deras webbplats om riktlinjer att ta hänsyn till när journalister rapporterar om barn. Svenska Rädda Barnen har varit med i arbetet.

Det finns inga digitala natives – David Buckingham

Och barn kan inte jobba med datorer per automatik bara för att de är barn. Tänka sig! Att även barn måste kämpa med att lära sig teknik och program.  Det barn har är en annan nyfikenhet och prestigelöshet när det gäller att ta itu med ”ny” teknik och ”nya” medier – än de flesta av oss vuxna. Även barn och unga finns bland de som inte är digitalt delaktiga. Därför måste vi inom skola och bibliotek se till att identifiera både svårigheter och möjligheter med ny media och teknik, lära ut detta tillsammans med verktyg för kritisk granskning. I detta ingår också att skydda barn och unga från medias negativa sidor.  Ett sätt är att vi lär oss mer och framförallt tillsammans med våra barn och unga.  David Buckingham är tydligen inte helt okontroversiell när det gäller hur han ser på unga och digital kultur.  För mig är han definitivt uppfriskande! Nu när jag börjat vänja mig vid engelska kan jag till och med tänka mig att läsa och köpa någon av  hans böcker. Eller låna…

Detta var bara dagens inledning – sen fick jag vara med om nya sätt att se vad videogaming innehåller för lärande och färdigheter samt hur man i Norge jobbat med digitala verktyg i förskoleverksamhet. MYCKET intressanta grejer – återkommer om det!

// Pia Malmberg-Kronvall på plats i Karlstad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s