Förändringar inom talboksområdet

Vid talboksdagen i Ljungby 21 maj hade vi ett grupparbete där vi utgick från frågeställningen: Vilka förändringar har vi varit med om de senaste tre åren på talboksområdet? De två grupperna listade förändringarna och fick sen välja ut den viktigaste förändringen för att titta närmare på vilken positiv och negativ inverkan den haft på verksamheten. De viktigaste förändringarna blev nedladdning och spelarna/teknikförändring.

Nedladdningens positiva påverkan är snabbhet, större utbud, lägre inköpskostnad, fler låntagare och ökat samarbete med skolbiblioteken. På den negativa sidan hamnade mer arbete och mindre tid, teknikförvirring, ingen lånehistorik/statistik, nya rutiner och resursslöseri (att bränna och slänga efter ett utlån).

Spelarna/teknikförändringens positiva påverkan är kompetenshöjning,   större urval för låntagare, fler möjligheter att lyssna på, parallella tekniker, stimulerande arbete. De negativa faktorerna är ansvaret hos talboksansvariga (övrig personal hänvisar till dem), uppgraderingar, olika versioner av spelare och ökade kostnader om man vill hålla sig à jour.

Förändringarna har påverkat både låntagare och bibliotekspersonal, mest positivt har det varit för låntagarna. Men faktorer som kompetenshöjning och stimulerande arbete talar till förändringens positiva fördel.

Med hjälp av det här materialet kan vi lyfta fram det positiva, såväl internt som externt. De negativa faktorerna är identifierade och vi kan jobba vidare med dem för att göra verksamheten ännu bättre.

Här är sammanställningen (pdf) om du vill titta närmare på resultatet.

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s