Bibliotekslagar som inte behöver revideras eller Mose lag för biblioteken

Det finns lagar som inte behöver utredas eller ifrågasättas. Av en tillfällighet ramlade jag över Ranganathans fem lagar om biblioteksvetenskap. Det var länge sen jag läste dem sist. Trots att lagarna skrevs 1931 slog det mig hur aktuella och användbara de fortfarande är för dagens biblioteksverksamhet. Till de här lagarna går det att hänföra mycket av dagens aktuella biblioteksfrågor. Här är ett försök att visa det på några punkter.

1. Böcker är till för att användas. Det är länge sen böcker förvarades fastkedjade eller i slutna magasin, otillgängliga, långt från användaren. Idag när det är jämförelsevis billigt med böcker kan biblioteken tillåta sig ett ”läs, slit och släng”-tänk där pocketboken är den främsta symbolen för det. Biblioteken behöver inte länge lägga tid på bokvård i samma utsträckning som tidigare. Böcker som står olästa fyller inget syfte och böcker ska exponeras, är ofta centrala punkter i bibliotekens medieplaner. Bokbussar kan erbjuda bättre tillgänglighet till böcker än filialer med få timmar öppet.

2. Varje läsare har sin bok. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån, vart du är på väg och vilka förutsättningar du har finns det böcker för dig på biblioteket. Från pekböcker till avancerad facklitteratur, på svenska och all världens språk. Här finns litteratur för läshindrade, ljudböcker , e-böcker… Format för alla behov. Det som inte finns kan fjärrlånas.

3. Varje bok har sin läsare. Här handlar det om litteraturförmedling, en av bibliotekariernas främsta kompetenser. Idag finns många fler möjligheter att förmedla läslust på än för 80 år sen. Förutom att fronta böcker på hyllorna, finns webben och de sociala medierna att använda som skyltfönster. Lästips, bokprat och författarbesök kan göras på många sätt, både analogt och digitalt.

4. Spara läsarnas tid. Biblioteken arbetar ständigt för att hitta den mest intuitiva möbleringen och placeringen av böcker på biblioteket, uppställningssystem diskuteras, katalogsystem förfinas. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för besökarna att hitta. Men det arbetas också med utformningen av webbplatser och bibliotekets självservicetjänster på biblioteken och på nätet för att spara tid åt användarna.

5. Biblioteket är en växande organism. Här har vi en central punkt i biblioteksutvecklingen. Biblioteken växer på många sätt (även om filialer läggs ner), inte bara fysiskt när det satsas på nya biblioteksbyggen utan också vad gäller verksamheten. Biblioteken som studiemiljö och arbetet för att utjämna digitala klyftan är aktuella exempel. Men biblioteken växer inte bara fysiskt, utan också virtuellt ut på webben och ut på de sociala medierna. Användaren är i centrum, något annat är otänkbart. Omvärldsanalys och marknadskommunikation är viktiga arbetsredskap för att ta reda på åt vilket håll biblioteken ska gå. Hur mycket informations-, kunskaps-, kultur- och socialt centrum ska biblioteken vara?

Tycker du att det är för mycket fokus på böcker i de här lagarna? Då finns det två modernare varianter att istället som inkluderar teknik och det utökade medieutbudet. Vad vill du lägga till de här lagarna?

//Maria Lundqvist

Annonser

En reaktion på ”Bibliotekslagar som inte behöver revideras eller Mose lag för biblioteken

  1. Ulf Redmo skriver:

    Det här var sannerligen aktuella lagar som står sig över tiden! Gormans och Simpsons tillägg är också intressanta och viktiga beträffande nya medier, men de bygger ju i hög grad på Ranganathans fem lagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s