KB i SR med anledning av IFLA

Kungliga bibliotekets chef och vår riksbibliotekarie Gunnar Sahlin intervjuades i Sveriges Radios Kulturnytt onsdag 11 augusti med anledning av att IFLA öppnade i Göteborg.

Samarbete!

Sahlin talade om vikten av nationellt samarbete och gav som exempel utredning och arbete kring att få till stånd en ny gemensam nationell katalog.
På regional nivå tog han upp vikten av samarbete regionalt mellan bibliotek kring olika typer av medier. I Danmark samarbetar man bland annat kring digitalt musikbibliotek. I Blekinge, Kronoberg och Kalmar län har vi sedan några år inlett samarbete kring vårt mediebestånd och gemensamt transportsystem – vi har börjat bra, inte sant?

Även på departements- och myndighetsnivå måste samarbete bli bättre. För bibliotekens del skulle ett tätare samarbete mellan kultur- och utbildningsdepartementen kunna betyda mycket.

Inga tjuvstarter här inte…

Teknisk utveckling när det gäller medier har bara börjat. Digitalisering är en fördel och väg för bibliotek när man vill öka barns intresse.
Biblioteken ska vara arkiv, arbets (och studie-)plats och ett tillgängligt mediacentrum, sägs det också i programinslaget som avslutas med att ”det är hög tid för svenska bibliotek att komma ur startgroparna och blicka framåt”.

För visst är det några sekunder sedan startskottet gick?
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s