Friskola och integrerat bibliotek

Nu har elever och lärare återvänt till skolor och bibliotek och det mesta rullar igång efter en sommar som har varit lite för lugn i Hultsfred. Vi har saknat sommarens högtryck i biblioteket och eftersom vi har klarat oss med en anställd i utlåning och information så har vi haft tid till gallring, städning och lite omflytt. Ingen trängsel i hyllorna längre!

Nytt för hösten är att friskolan Prolympia har tagit över Centralskolan i Virserum och bedriver undervisning för alla på grundskolenivå, 6-åringar till och med år 9. Det finns inte längre någon kommunal skola i Virserum. Skolbyggnad och bibliotek är sålda till Prolympia och kommunbiblioteketet är numera hyresgäst! Det integrerade biblioteket har blivit en fristående filial utan egentligt uppdrag för skolan och vi har inte längre särskilda öppettider för skolbesök.

Att friskolan skulle köpa bibliotekarietimmar inklusive extra öppethållande av kommunen och stå för en del av mediekostnaderna avfärdades som ”ett skamligt förslag” i förhandlingarna och ledde inte till någon dialog.

Så ligger vårt fina filialbibliotek på fel plats för allmänheten men på rätt plats för en friskola som tackar och håller hårt i pengarna. Och samtidigt vill vi såklart att kommunens unga invånare ska få tillgång till biblioteket. Vi är ju till för alla!

Är vi flera som sitter i liknande dilemman?
// Yvonne Åremalm, Hultsfreds bibliotek

______________________________________________

PS. På Friskolorna Riksförbund finns en artikel från 2008 kring friskolor och kulturrådets bidragsregler.
Där finns också deras remissyttrande till nya skollagen. Om (skol)bibliotek skriver man:

2.11 Tillgång till skolbibliotek

Förbundet anser att beredningens förslag att alla skolor ska ha tillgång till skolbibliotek är otydligt utformat. Förbundet saknar en definition av ”skolbibliotek”. Ett krav på just ”skolbibliotek” skulle kunna vara kontraproduktivt i den meningen att alla skolor naturligtvis kan anordna ett skolbibliotek, men knappast alla skolor kan anordna ett sådant av god kvalitet och med en mångfald av titlar. Vad skiljer skolbiblioteket från vanlig biblioteksverksamhet? Förbundet anser därför att en lämpligare lydelse av bestämmelsen är att alla elever ska ha tillgång till bibliotek. Det kan antingen ske genom att en större skola särskilt anordnar bibliotek på skolan eller genom besök på kommunens bibliotek eller på annat sätt som huvudmannen finner lämpligt, så länge elevernas rätt till biblioteksverksamhet tillgodoses.”
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

One thought on “Friskola och integrerat bibliotek

  1. Iréne Karlsson skriver:

    I Växjö får de friskolor som vill en visning av biblioteket, men om man önskar något mer t ex undervisning i katalogen så kostar det. En gymnasieskola har från och med i höst tecknat avtal med stadsbiblioteket.

    Iréne Karlsson, Växjö stadsbibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s