Tummen upp för Facebook på biblioteket?

Funderar ni på att skapa ett Facebook-konto för ert bibliotek? Innan ni gör det bör ni tänka efter både en och två gånger.

I dagarna (7 september) publicerade Datainspektionen ett informationsblad med vägledning för kommuner, myndigheter, företag och andra organisationer kring hur personuppgifter ska hanteras i sociala medier, så som Facebook och Twitter. Det kan tyckas självklart att såväl organisationer, så som bibliotek, och enskilda personer, har ett ansvar för att det som publiceras inte på något sätt bryter mot personuppgiftslagen. Däremot är det inte alldeles självklart att möjligheten till interaktivitet med användaren, som kanske faktiskt är en de viktigaste anledningarna till att vi vill finnas där ute bland sociala medier, faktiskt kan sätta käppar i hjulen. Detta gäller för Facebook och bloggar:

”Organisationen är ansvarig för personuppgifter som publiceras på organisationens Facebook-sida och/eller blogg. Ansvaret omfattar både personuppgifter som organisationen själv publicerar och personuppgifter som publiceras av andra i till exempel en kommentar på sidan. Även den besökare som skrivit en kommentar kan ha ett ansvar för vad den själv skrivit.”

När det gäller„„ Twitter ser det lite annorlunda ut:

”Organisationen ansvarar endast för personuppgifter som organisationen själv publicerat, inte personuppgifter som andra twittrande lämnar. Det beror på att organisationen inte kan påverka publiceringen av andras twitter-inlägg.”

I den vägledning som datainspektionen nu utger rekommenderas myndigheter, kommuner och företag som använder sig av sociala medier sätter upp tydliga regler och rutiner för vad en Facebook-sida ska användas till, vad som får förekomma där och hur den ska skötas av organisationens ansvariga administratörer. Vägledningen kan hämtas kostnadsfritt på Datainspektionens hemsida eller här.

OBS! Missa inte höstens/vinterns e-möten! Den 2 december pratar Anna-Stina Takala, utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm om Sociala medier på bibliotek. Anmäl dig senast en vecka före till maria.a.lundqvist@vaxjo.se

Annonser

3 thoughts on “Tummen upp för Facebook på biblioteket?

 1. Nils Grönlund skriver:

  Mycket intressant inlägg! 🙂

  Dock verkar det finnas ett par missuppfattningar angående Datainspektionens rekommendationer:
  1. Att interaktivitet kan sätta käppar i hjulet för närvaron på den sociala webben. Ja, om man hänger ut andra låntagare t.ex. ”Kul att du gillar den boken. Det gör Anna Andersson, Storgatan, också.” Detta kommer aldrig att inträffa eftersom ju bibliotekssekretessen gäller liksom det sunda förnuftet. Dessutom tvivlar jag på att bibliotekets interaktion med låntagare via t.ex. Facebook och Twitter någonsin kommer att vara av den karaktären att det kommer råda osäkerhet om huruvida man bryter mot PUL m.m. eller inte.
  2. Datainspektionens rekommendationer bestämmer strukturen för Facebooksidan eller motsvarande. Det stämmer inte, så som jag läste vägledningen. Snarare är det så att man rekommenderar att alla som jobbar med sociala medier skall känna till syfte och målsättning m.m. och att det är bra om man internt har någon plan för sociala medier. Det enda som krävs är enligt myndigheten att det klart framgår att det är X-bibliotekets Facebooksida och att den som jobbar med den är medveten om ansvarsförhållandena enligt PUL.

  // Nils ”Nisse” Grönlund
  Folk-och fängelsebibliotekarie i Mjölby med huvudansvar för Mjölby biblioteks sociala medier

 2. Jenny skriver:

  Tack för din snabba kommentar! För att svara på dina observationer:
  1. När det handlar om kommentarsfunktionen är den i främsta hand avsedd för att ha en dialog med användarna. Detta innebär:
  – att det är i kommentarerna användarna för ordet. Deras ord kan vi inte censurera förrän de blivit uttalade. Här menar Datainspektionen att det är vi som organisation som bär huvudansvaret för innehållet i dessa uttalanden oavsett om det är vi som författat dem eller ej och innebär således:
  – att vi alltid måste vara vaksamma över vilka kommentarer som publiceras.

  2. Angående punkt två ger Datainspektionen nu ut en vägledning/faktablad i hur man som organisation, kommun, eller myndighet kan arbeta med Facebook eller andra sociala medier på ett strategiskt och genomtänkt sätt. För mer information om det faktablad/den vägledning som Datainspektionen tagit fram besök: http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/ny-vagledning-for-myndigheter-och-foretag-som-vill-ut-pa-facebook/

  Lycka till med vidare Facebookande i bibliotekets regi!

 3. Nils Grönlund skriver:

  Tack själv för ett snabbt svar! 🙂

  Replik:
  1. Jag ser fortfarande inte varför ”interaktivitet med användaren, som kanske faktiskt är en de viktigaste anledningarna till att vi vill finnas där ute bland sociala medier, faktiskt kan sätta käppar i hjulen.” Rättare sagt varför det ens är värt att nämna? 🙂 Rädslan är obefogad för, som jag ser det, är detta inget problem i en biblioteksverksamhet. Det är ju hur lätt som helst att i förekommande fall plocka bort opassande kommentarer både från Facebook och från bloggar. Helt i linje med Datainspektionens riktlinjer. 🙂 På bloggar kan man ju dessutom välja att granska kommentarerna innan publicering plus att det finns ett spamfilter. Jag menar att det är lite som att göra en höna av en fjäder att fokusera på dennna aspekt. I verkligheten är problemet obefintligt eller icke existerande.
  2. Vad gäller punkt 2. är jag förtrogen med Datainspektionens riktlinjer och det pressmeddelande som beledsagade det. Jag bloggade t.o.m. om detta den 7:e. Tyvärr fick jag lite ”hjärnsläpp” när jag kommenterade i första skedet. 🙂 Min point är snarare att det egentligen inte alls är krångligt och helt självklara saker. Det viktigaste är faktiskt att biblioteket tar med sociala medier i sin planering och ser dessa som en helt naturlig del i verksamheten. 🙂 Som t.ex. Mjölby har gjort 😉 http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Mjolby-Sweden/Mjolby-bibliotek/387212965711?ref=ts

  Tack för lyckönskningen!

  // Nils ”Nisse” Grönlund
  Folk-och fängelsebibliotekarie i Mjölby med ansvar för Mjölby biblioteks sociala medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s