Sociala medier och bibliotek

Igår, 23 september, hade jag äran att få delta på bokmässan. I vanlig ordning finns det massor av intressanta scenföreläsningar, montrar och seminarier att ta del av. Tyvärr hinns ju inte allt det man skulle vilja lyssna och titta på med. Ett av de seminarier jag tidigt bokat in på min ”måste-agenda” var ”Sociala medier och bibliotek”, och jag var inte ensam med att ha gjort det! Det var kö in till föreläsningssalen! Frågorna kring sociala medier och hur biblioteken ställer sig till användning av dessa väcker helt tydligt engagemang!

På seminariet fick nätaktivisten Rasmus Fleischer, Kristina Alexandersson, utbildningsansvarig på Webbstjärnan, författaren Unni Drougge, doktoranden Sara Kjellgren och Cecilia Bengtsson (ersättare för Anna-Stina Takala), samordnare för skolbiblioteken i Ekerö kommun,  utrymme för att lägga fram sin syn på sociala medier och hur de förändrar förutsättningarna för bibliotek.

Talarna var, trots olika infallsvinklar, alla ense om att bibliotekariens uppgift i sociomediala sammanhang är att strukturerar upp det enorma ”bruset” som uppstår i dessa nätverkande. När taggning och kategorisering får allt större utrymme finns, det enligt samtliga talare, en risk för att kvalitativt innehåll/resurser får stå till föga för kvantitetens tyckanden. Unni Drougge talade här om bibliotekarien som vår tids ”digitala” coach.

Nätaktivisten och grundaren av piratbyrån, Rasmus Fleischer, tycker jag personligen, gjorde ett mycket intressant inlägg. Han menar att vi bör sluta tala om sociala medier och istället tala om internet och med det menade han att internet i sig är socialt. Sociala medier är endast en verktygslåda som gigantiska amerikanska företag formar och styr. Bibliotekarier kommer aldrig att kunna konkurrera med facebook eller liknande verktyg. Bibliotekarier är duktiga på det fysiska mötet och det menar han att vi bör ta tillvara på och utveckla. Vi, bibliotekarier, bör istället reflektera kring hur våra användare möter böcker och hur ett samspel mellan boken och det fysiska mötet mellan bok, bibliotekarie och användare kan översättas till digitala arenor.

Cecilia Bengtsson berörde hur bibliotekarier sinsemellan kan berika varandra, utbyta erfarenheter och bilda nätverk genom sociala medier. Hon gav även några exempel på bibliotek som framgångsrikt använder sociala medier i sin verksamhet; Malmö stadsbiblioteks Facebook-sida, Göteborgs stadsbiblioteks blogg, KTH:s informationsfilmer.

Jag tror att det behövs fler liknande seminarium kring sociala medier/interaktivitet på internet och bibliotek. Det finns onekligen ett uppdämt behov av att först och främst lära sig mer om sociala medier, hur de används och framförallt definiera bibliotekets roll och identitet i denna digitala värld.

Annonser

One thought on “Sociala medier och bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s