Unga och bibliotek – tv-spel – tankar efter 1 september 2010 Kalmar del 2

Karolina Bruze och Fredrika Johansson gjorde förra året sin magisteruppsats ”Ett medium som alla andra? : folkbibliotekens marknadsföring av TV-spel mot ungdomar”. De kom till vår Unga och biblioteks-dag för att tala om uppsatsen, marknadsföring, unga som målgrupp och tv-spel. Jag rekommendera uppsatsen till alla inom bibliotek som arbetar med unga, medieinköp och/eller marknadsföring. Eftersom vi är fullt igång med projektet Futurum.kom bör det vara en hel del, inte sant?

TV-spel på bibliotek

Uppsatsen ger också många kloka och praktiska tips på hur bibliotek kan arbeta med tv-spel.  TV-spelsverksamhet på bibliotek är en metod att på sikt förändra ungas syn på vår verksamhet. TV-spel (och dataspel) är idag en stor del av ungas kultur. Genom att ha tv-spel på något sätt på våra bibliotek visar vi de unga att vi bryr oss om och är intresserade även av deras kultur. För det är vi väl?

Man kan gärna bygga upp ett bestånd av tv-spel tillsammans med målgruppen som är väldigt kunnig både på teknik och genrer. Det är viktigt att ett bestånd ständigt kan uppdateras. Hyllvärmare oavsett vilket medium ger bara negativ reklam för ett bibliotek.

Vi får inte heller glömma att tv-spel på bibliotek ger alternativ till de unga som inte går till fritidsgården eller idrottar.

TV-spel som evenemang och aktivitet på bibliotek

Om budgetläget är för stramt för ett aktuellt och brett tv-spelsbestånd, då är det bättre att göra tv-spelssatsningar på aktiviteter kring tv-spel. Man kan erbjuda spel på storbild – de flesta bibliotek har projektor och filmduk som en konsol kan kopplas till direkt. Tv-spelen ger också en social gemenskap.

På Kalmar stadsbibliotek har man haft TV-spelskvällar med lokala idrottskändisar och kvällar för särskilda spel. Anna Hallberg och Amira Samardzic har många idéer och positiva erfarenheter av detta.  

Alla måste inte vara experter på tv-spel och tekniken

Ett hinder för att köpa in tv-spel till bibliotek kan vara tekniken och att man på våra bibliotek inte känner sig tillräckligt kunnig om utbudet. Trots att tekniken inte är svårare än med vanliga datorer och varje bibliotek lär väl ha minst en hyfsat datorkunnig personal. Målgruppen för tv-spel är i regel oerhört kunniga om utbud och olika typer av spel – använd dem som tipsare och kunskapare. Genom att använda dem som fortbildare kring och experter på tv-spel får vi på köpet goda kontakter med våra unga.

Du kan hitta minnesanteckningarna från hela Unga och biblioteks-dagen via Regionbibliotekets webb
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s