Bibliotekskataloger är inga ”kioskvältare”!

I Stockholm arrangerades den 5 oktober konferensen Nationell katalog i strategiskt perspektiv. Undertecknad var själv inte där men har pratat med Marie Folkesson Jonsson från Växjö stadsbibliotek som var det och har fått ta del av det som hon tyckte var viktigt. Frågan är högintressant inför den närmaste framtiden.

KBs nya uppdrag
KB har fått ett nationellt samordningsuppdrag för folkbiblioteken. Det som ligger överst på prioriteringslistan är en nationell katalog. Därefter följer att upphandla e-resurser, biblioteksstatistik och skolbibliotek. Enligt en undersökning av Sveriges kommuner och landsting instämmer 92% av kommunbibliotekscheferna helt eller mycket i att KB bör utveckla och driva en samkatalog.

Varför ska vi ha en nationell katalog?
Ett svar är att en post endast ska katalogiseras EN gång. Att katalogisera en post kostar 300-400 kr. Resurser sparas alltså. Det pågår intensiva diskussioner mellan KB och Btj i frågan (även om beskedet att vara igång i januari 2011 inte verkar kunna infrias.) Bibliotek.se försvinner under 2011 och istället öppnas Libris för folkbiblioteken nästa år. Stadsbiblioteken i Göteborg och Malmö är inmatchade och resultatet blev att 80% av deras material redan fanns i Libris. Om biblioteken i vår region skulle matchas in i Libris skulle säkert den här siffran bli ännu högre. Det kan t ex vara lokalt material som inte finns i Libris.

Användarvänlighet
Tekniken för en samkatalog är inga problem men viktigt är att den nya katalogen använder sig av öppna standarder. Libris vill arbeta med att förbättra gränssnittet och kunna erbjuda olika gränssnitt för olika målgrupper, t ex för barn och för studerande. Det konstaterades också att bibliotekskataloger inte är några ”kioskvältare” idag. Undersökningar visar att det är de som är äldre än 45 år som söker i kataloger. De yngre går direkt till Google. Därför är det viktigt att katalogdata öppnas och tillgängliggörs så att sökningar i Google ger träffar i bibliotekskataloger. KB kommer inte att erbjuda bibliografisk service men frågan är hur mycket underhåll av gamla katalogposter som behövs?

Biblioteksföreningens webb finns ppt-presentationer från konferensen. Läs gärna också Anna Christina Rutquists debattinlägg i frågan Biblioteksbladet 08:2010 (s. 30).

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s