Barns delaktighet i utformning av barnbibliotek – projekt i Borås till oss alla

Kulturrummet på Borås stadsbibliotek ska göras om. Genom projektet ”Barn som aktiva medborgare – delaktighet i utformning av barnbibliotek” vill man fokusera på hur barn kan göras delaktiga och få inflytande på utformningen av barnbibliotek. Viktiga grupper att nå är barn med funktionsnedsättning och barn med utländsk bakgrund. Barn från olika delar av staden och i olika åldrar kommer att engageras. Deras uppgift blir att med stöd från vuxna skapa ett bibliotek som är välkomnande, innehållsrikt och attraktivt för alla besökare.

900 000 kr för barns delaktighet
Projektet har fått 900 000 kr från Svea Bredals fond. Det är ett samarbete mellan Borås stadsbibliotek, Institutionen Biblioteks- och Informationsvetenskap vid Högskolan i Borås samt Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet. Forskare i projektet är Barbro Johansson, Centrum för konsumtionsvetenskap, Frances Hultgren och Amira Sofie Sandin, Institutionen Biblioteks- och Informationsvetenskap

Får barn bestämma och hur?
Forskarna kommer att följa projektet för att studera hur barn tillsammans med vuxna deltar i utvecklingen av barnverksamheter och hur samspelet mellan platsen, professionella praktiker och vuxen-barn-relationen innefattas i arbetet att göra organisationen mer inkluderande för barn.

Metoder och kunskap kring barns delaktighet till oss andra
Genom att delta i processen, göra deltagande observationer, fältanteckningar som formella och informella intervjuer kommer forskarna att kunna sammanställa ett material som handlar om barn och bibliotek såväl som om barns deltagande, inflytande och empowerment. De kommer att kunna ta fram kunskap för andra som vill arbeta på liknande sätt samt bidra med teoriutveckling på området.

Bibliotekens framtid – barn och unga
Oavsett om vi får bygga om, omorganisera eller bygga nytt så måste biblioteken låta sina användare vara med i processer som skapar kommande års och framtidens miljöer och rum i våra lokaler. För det behöver vi en hel del nya kunskaper och metoder. Därför är även vi (som inte finns i Borås) oerhört glada över projektet och ser fram emot att få ta del av resultaten!
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s