”En påse böcker!”

Bokpåsar att låna hem finns det på många förskolor lite varstans i Sverige och så även i Växjö. Tanken bakom är förstås att göra det enklare för småbarnsföräldrar att låna böcker till sina barn. Vi ville testa att erbjuda detta på ett bibliotek och tyckte att ”vår” biblioteksfilial, i den expansiva och barnrika stadsdelen Hovshaga i Växjö, skulle passa utmärkt.

10 slitstarka tygpåsar i två storlekar och med vackert tulpanmönster beställdes från Textilgruppen på dagcentret Bergendahlska gården i Växjö. Dessa fylldes sedan med ett varierat utbud av bra bilderböcker anpassade till två olika åldersgrupper, 0-3 år och 4-6 år. Bokpåsarna placerades strax innanför ingången så att de syns bra och är lätta att hitta. Varje påse har en streckkodsetikett som förenklar utlåningen då man inte behöver plocka upp och registrera var bok för sig.

Utlåningen av påsar för de äldre barnen kom snabbt igång. Alerta föräldrar nappade genast och bar tillsammans med barnen hem en påse efter varje biblioteksbesök. Efter att vi ”talat för varan” började påsarna för småbarnen också bli mer utlånade. Inte sällan har samtliga påsar varit utlånade och en del låntagare har besviket fått konstatera att det inte funnits någon påse inne. Allt eftersom tiden gått har det också blivit allt vanligare att de redan har lånat hem den eller de påsar som finns tillgängliga. Vid utvärderingen i november kunde vi konstatera att under en period om 10 månader hade bokpåsarna varit utlånade i genomsnitt 8,5 gånger och att skillnaden i utlån var mycket liten mellan de två åldersgruppernas bokpåsar.

Många låntagare har spontant kommenterat bokpåsarna på ett positivt sätt t ex ”Vilken bra idé!”, ”Trevligt urval!” och att påsarna är så ”fina”. Inga negativa synpunkter har hörts om att bokpåsarna inte får lånas om, reserveras eller att man får låna högst två bokpåsar samtidigt.

De flesta låntagare, som fastnat för ”En påse böcker!”, verkar tycka det är positivt att låna böcker som någon annan har valt. De upplever det som lite spännande att plocka upp böckerna och bli överraskade. Flera har poängterat att påsarna är så fina. Det verkar viktigt för att verkligen ge känslan att man får låna något speciellt och värdefullt, något mer än 8 böcker i en tygpåse. Att det är ett bekvämt och tidsbesparande sätt att låna böcker har inte betonats lika mycket. En anledning till detta kan vara att många familjer som lånat bokpåsar ser böcker och läsning som en positiv och självklar del av vardagen och inte något som ska ”undanstökas” så fort som möjligt.

För att i längden kunna tillgodose låntagarnas behov av nya och fler boktitlar krävs att tillgången varieras, särskilt för åldersgruppen 4 – 6 år. Vi på Växjö bibliotek funderar just nu över hur vi ska gå vidare med ”En påse böcker!”. Antingen får vi byta böcker i påsarna och det innebär en del jobb med märkning på böckerna samt ändringar i katalogen. Alternativt får vi bygga upp ett system där Stadsbiblioteket och/eller flera filialer ingår och man byter påsar med varandra. I skrivande stund lutar det åt det senare eftersom vi tror att konceptet skulle uppskattas även på andra bibliotek och det dessutom är mindre arbetskrävande att cirkulera bokpåsar än att ”ladda om” påsarna med nya böcker. Men – frågan är ännu inte avgjord och hur det blir avgörs av om det finns ekonomiska resurser.

Nina Stigsdotter Benitez

Annonser

2 thoughts on “”En påse böcker!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s