GY2011 – ur gymnasiebibliotekariers perspektiv

Måndag 7 februari kom Skolverket till Kalmar för att informera drygt 800 lärare från södra Kalmar län och östra Blekinge om den stora gymnasiereformen GY2011.  Under förmiddagen gavs grundläggande information både och innehåll och bakgrund. Hela eftermiddagen ägnades åt fördjupning där man samlade lärarna för information kring varje program för sig.

Vi gymnasiebibliotekarier samlades, på lokalt initiativ, för att fördjupa oss på tvären – vad är gemensamt för högskoleförberedande program; vad är särskilt värt att uppmärksamma när det gäller de yrkesförberedande; vad i vilka ämnesplaner måste vi ha extra koll på och gymnasiearbetet! Vilka strategier behöver vi tänka på för att finnas med i våra skolors implementeringsarbete kring GY2011?

Examensmål och ämnesplaner – utan bibliotek?
Examensmålen för högskoleförberedande innehåller skrivelser som lyder ”i utbildningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att söka, sovra och bearbeta information med källkritiskt medvetenhet”.

Ämnesplanerna för engelska, samhällskunskap, svenska, svenska 2, historia, naturkunskap anger att eleven ska ”söka, värdera, välja och tillägna sig innehåll från olika källor för information, kunskaper, upplevelser”.

Men inte ett ord om bibliotek eller bibliotekarier. Samtidigt som vi vet från massor av forskning, nationellt och internationellt, att det är när pedagoger och bibliotekarier samverkar fullt ut som eleverna når en större måluppfyllelse och är bättre rustade för högskolestudier.

Gymnasiebiblioteken finns med i regionala lärandefrågor
Lennart Werner, områdesansvarig för lärandefrågor på Regionförbundet i Kalmar län inledningstalade. ”Hos oss på Regionförbundet finns också Regionbiblioteket som bland annat nätverkar med gymnasiebibliotekarier ute i regionens skolor.  När man säger bibliotek tänker man instinktivt på böcker men moderna bibliotek innehåller så mycket fler tjänster än bara böcker. Vi vill utveckla biblioteken till fysiska och digitala mötesplatser för livslångt lärande och varför inte grundlägga dessa vanor hos ungdomarna redan under gymnasieåren!”

Är du intresserad av att läsa mer om GY2011 ur gymnasiebibliotekariers perspektiv kan du göra det på bloggen Bibl i skolor… // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

One thought on “GY2011 – ur gymnasiebibliotekariers perspektiv

  1. Lars Johansson skriver:

    ”Inte ett ord om bibliotek eller bibliotekarier”, konstaterar Pia – tyvärr. Inget nytt under solen – tyvärr. Så har det ”alltid” varit, i alla fall under de dryga 20 år jag kan överblicka. Till dels har det säkert att göra med skolans kommunalisering och det kommunala självstyret.
    Samtidigt vet vi att rektors attityd och kunaksper är helt avgörande för den lokala skolbiblioteksutveck-lingen. Under många år har vi med konferenser typ ”Inte utan min rektor” försökt få droppen att urholka stenen. I en del fall har vi även något lyckats med detta; omvittnat bl a av rektorn Göran Johansson i det goda exemplets Älmhult.
    Nu går vi vidare med en ny gemensam konferens: ”Skol(biblioteks)utveckling – framgångsfajktorer, fakta och inspiration” i maj. Varmt välkomna till den och glöm inte att ta med er rektor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s