Tillgänglighet till sociala medier

Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Funka Nu AB har gjort en granskning av tillgängligheten till några populära sociala medier. De har testat Facebook, Twitter, MySpace, YouTube och Flickr. Det här är sociala medier som också används av biblioteken och därför är granskningen angelägen för oss.

Det konstateras att de vanligaste sociala medierna idag har tillgänglighetsproblem och att idagsläget kan inget av de undersökta sociala medierna rekommenderas ur ett tillgänglighetsperspektiv. De vanligaste problemen är det kan vara svårt att registrera sig, svårt att använda tangentbordsnavigation, felkodade formulär, tabeller som används fel, röriga gränssnitt, länkarnas utformning och att inte alltid är möjligt att välja en svensk version. Störst svårighet har dövblinda personer och personer som navigrerar med tangentbordsbaserade lösningar.

Det här betyder inte att biblioteken inte ska använda sig av sociala medier. Men eftersom det ligger utanför bibliotekens makt att enkelt förbättra tillgängligheten till tjänsterna är det viktigt att tänka på att det som läggs ut på de sociala medierna också ska finnas på bibliotekens webbplats (som förhoppningsvis har en högre grad av tillgänglighet). Information om till exempel författarbesök eller boktips på Facebook ska också finnas på den egna webben.

Om information enbart publiceras via ett socialt media tvingas användaren dit för att kunna ta del av den.

Läs mer i Tillgänglighetsgranskning av sociala medier (pdf)

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s