Digidel på pilotbibliotek i Kalmar län

Digidel (tidigare IKT-lyftet) syftar till att få fler svenskar digitalt delaktiga. Det nationella målet är att nå 500 000 personer som idag inte alls eller i mycket liten utsträckning använder sig av Internet. Målet i Kalmar län är 5000 personer. Målet ska vara uppnått till utgången av år 2013.

Digidel – Pilotverksamheter med bibliotek och studieförbund i Kalmar län

I Kalmar län samarbetar folkbibliotek och studieförbund med Digidel. Försöksverksamheter inom projektet kör igång nu i vår på två av länets bibliotek, Borgholms bibliotek och Ljungbyholms bibliotek.

Prova på-träffar i Ljungbyholm

I Ljungbyholm har man redan påbörjat Prova-på-träffar på biblioteket. De som varit har blivit mycket uppskattade. Grupper, med omkring sju pensionärer i varje, får där en mycket grundlig introduktion till datoranvändning. Bland annat får deltagarna lära sig att hantera tangentbord och mus. Handledare är en bibliotekarie. Här ges också möjlighet att anmäla sig till en gratis studiecirkel. Cirkeln omfattar tre tillfällen 3×45 minuter. Varje grupp har max 9 deltagare. Deltagarna får här lära sig grunderna för att använda Internet i vardagslivet. Olika studieförbund håller i dessa cirklar.

Inspirations-träffar i Borgholm

På Borgholms bibliotek kommer man den 28 februari att arrangera en inspirationsdag. Detta för att locka och inspirera målgruppen att delta i prova-på-träffar och studiecirklar. Under inspirationsdagen kommer olika aktörer att bjudas in för att visa sin hemsida och prata om nyttan och nöjet med den. Vidare kommer information om projektet, om prova-på-träffar och om studiecirkeln att ges. Eventuellt kommer även andra aktiviteter under temat Internet att pågå under dagen. Besökarna får förstås också möjlighet att boka tid för en prova-på-träff och/eller anmäla sig till studiecirkeln.

Pilotverksamheterna på dessa två bibliotek ska utvärderas innan sommaren.

Oskarshamn digidel-inspirerar

Under våren kommer även Oskarshamns bibliotek, i samverkan med studieförbund, att komma igång med verksamheter inom Digidel.

Övriga bibliotek i länet påbörjar verksamheter under hösten. // Annette Mikkelsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s