Lånen ökar mellan våra bibliotek

Så är sammanställningen klar över lånen under 2010 mellan våra 25 bibliotek. Lånen mellan biblioteken fortsätter att öka. Under 2010 gjordes 31 237 lån. Det är en ökning med 1 620 lån eller ungefär 6 % jämfört med 2009. Andelen böcker som lånas ut från värdbiblioteken Kalmar, Karlskrona och Växjö minskade. 1 167 färre lån gjordes därifrån, en minskning med 7 %. Lån som inte görs från värdbiblioteken utan från något annat kommunbibliotek ökar följaktligen. Jämfört med 2009 ökade lånen med 2 787 lån till 15 328 lån, en ökning med 22 %. 49 % av lånen gjordes mellan övriga bibliotek, 2009 var andelen 42 %.

Utifrån det avtal om fast kostnad för transport som Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost har med Poståkeriet hamnar styckepriset för 2010 på 14 kr per transporterad bok. Eftersom lånen mellan biblioteken ökar, minskar alltså kostnaden per transporterad bok.

Else-Britt har tittat lite mer på statistiken för fjärrlånen från Kalmar och har kommit fram till följande jämförelser mellan 2009 och 2010 års lån:
Lån av böcker till biblioteken i Kronoberg och Blekinge ökade totalt med 17 % medan lån till biblioteken i Kalmar län endast ökade marginellt.
Den typ av lån som ökat mest till alla tre länen är lån av Hce-böcker:
• 39 % till Kalmarlänsbiblioteken
• 86 % till bibliotek i Kronoberg och Blekinge
Detta kan tyda på att fler bibliotek har tagit till vara möjligheten att låna in böcker de har själva, men som av någon anledning inte var tillgängliga hemma just då.

Här är sammanställningen över låneströmmarna >>

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s