Bokprovning i Kalmar – Svenska Barnboksinstitutet på turné

Tisdagen 15 mars kom Svenska Barnboksinstitutet (SBI)  till Linnéuniversitetet i Kalmar för att ge oss Bokprovning med en översikt med trender och statistik över den aktuella barn- och ungdomsboksutgivningen 2010. Regionbiblioteket i Kalmar län och Linnéuniversitets Språk och litteratur-institution samverkar kring arrangemanget för andra året i rad.

Runt 120 intresserade studenter, lärare, biblioteksfolk från Kalmar, Blekinge, Kronobergs län hade kommit för att lyssna till Cecilia Östlund, Marta Hedener Hagman och Lillemor Torstensson. Så här skriver SBI i sitt pressmeddelande:

”År 2010 utkom totalt 1663 barn- och ungdomsböcker i Sverige. Utgivningen minskar därmed för andra året i följd. Men för första gången sedan 2003 utkommer fler svenska böcker än översatta. 2010 kan sägas vara nostalgins och färgernas år. Vi konstaterar att i flera av bilderböckerna finns en retromodern design och estetik, inte sällan inspirerad från 1950-talet. Inte bara estetiken går igen. Det gör även de gamla välkända barnboksfigurerna i sällskap med zombier, detektiver, vampyrer och varulvar. ” Läs hela dokumentationen (deras föredrag) och få litteraturlistor här som pdf-fil

Boktips dygnet runt/året runt – exemplet Biblanbloggen i Nybro/Torsås

Bokprovningen går av stapeln några timmar en gång om året. Vad ska man göra alla de andra 364 dagarna för att få boktips? Inga problem – vår biblioteksregion har minst 19 bloggar med tips på böcker, film med mera. Se till höger!

På Bokprovningsdagen inledde Julia, Malin, Sofie och Therese från Nybro med att berätta om Biblanbloggen. Totalt är man 9 personer som skriver boktips. Alla har sina favoritgenrer och detta garanterar att det blir bra blandning på boktipsen. Just Biblanbloggen vänder sig till unga från 13 år och uppåt. Förutom att ge boktips försöker man hitta mer information, länkar till författarens webbsida, till youtube-filmer eller till andra webbar som ger tips på liknande böcker. Biblanbloggen har också widgets och rss från andra bokbloggar som ger tips till barn och unga.

Ja, det spelar roll om biblioteksfolk har läst boken

Julia talade om att man ibland kan undra om det är så viktigt för barn och unga om en vuxen har läst boken. Är det inte som så att vad jämnåriga tycker är viktigast? Faktum är att när det gäller böcker för barn och unga så är det viktigt om en vuxen har läst den bok man tipsar om och det är viktigt vad man tyckte om den. Detta gäller både för barn som läser mycket och kanske framförallt för de som sällan läser. Biblioteksfolk har faktiskt gott rykte när det gäller att ge tips på passande böcker. Därför kan man önska att alla som jobbar på biblioteket och som kan tänkas möta barn och unga har god kunskap om lämpliga böcker och själva läser den sortens litteratur.

Biblanbloggen och Svenska barnboksinstitutet på Radio Kalmar, Skvallertorget

Glädjande nog så nappade Mari Strålman på Radio Kalmar på vårt pressmeddelande om Bokprovningen ”tycker det är så viktigt att lyfta upp läsning och litteratur för barn och unga”. Det blev ett lagom långt och trevligt inslag i lokalradion med Julia och Malin om Biblanbloggen och en mobiltelefonintervju med Lillemor Torstensson på tåget om humor i 2010 års utgivning. Här kan du lyssna till dessa inslag i Radio Kalmars Skvallertorget

// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s