Bland varumärken och runda bord i Stockholm

Den 15 april hade Svensk biblioteksförening en seminariedag under namnet ”Bilder av biblioteket – om marknadsföring och varumärken”. Niclas Lindberg, generalsekreterare, Svensk Biblioteksförening inledningstalade och påpekade att marknadsföring och varumärke är två viktiga ingredienser för att påvisa bibliotekets möjligheter och värde. Detta innebär att biblioteken måste våga tänka nytt. Mediebruset är stort och utbud från TV och Internet har en tydlig konkurrenseffekt. Frågan är då naturlig: ”Hur syns och hävdar sig biblioteket i dagens mediebrus?”. Enligt Niclas Lindberg ska biblioteket och dess personal vara omtyckta och älskade och därmed skapa en position som gör biblioteken unika och oersättliga. Bibliotekets unikitet ska leda till att människor uppfattar biblioteket som den självklara mötesplatsen, som sätter kunden i centrum. Genom ökad individualisering blir vi hjältar för den enskilde brukaren. Här skapas en dialog, som är början till ett genuint varumärke.

Futurum.kom Låna dig rik    

Bo Melin från Innovaform var dagens gästföreläsare och rubriken var Bibliotek 2.0 ett starkt varumärke. Han talade bland annat om identitet och förtroende, något vi känner igen från våra dialogseminarier för nu ett år sedan. Stämmer den bild man har av sig själv överens med mottagarens? Vilka konkurrenter har biblioteken? Han tog också upp vikten av att göra en affärsplan.

Efter lunch var det dags för deltagarna att samlas kring runda bordssamtal. Lisa Lundqvist och Maria Lundqvist representerade Futurum.kom och delade med sig av regionens erfarenheter. Läs ett referat från dagen på Futurum.kom-bloggen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s