Fairycon – konvent om japansk subkultur i Kalmar

Den 29 april var det äntligen dags för Fairycon i Kalmar, ett konvent om japansk subkultur. Konventet arrangerades av föreningen Fairycon och Folkuniversitetet. Många ungdomar kom utklädda redan på morgonen och tittade på utställningar, deltog i manga workshop och umgicks.

Origami i världsklass

Dagens största dragplåster var Norio Torimoto. Han är en av världens mest framstående inom origamikonsten och 2000 så utnämndes han till en av endast nio origamimästare i världen av Nippon Origami Association. Han har varit inblandad i många origamiprojekt i länder runt om i hela världen, bl.a. USA, Kina, Tyskland, Polen, Italien, Lettland och Ungern, samt här i Sverige. Han höll en två timmar lång workshop och lärde ut hur man viker de mest fantastiska figurer.

Japansk film och karaoke

Hela dagen pågick japansk karaoke i sagorummet och japansk filmvisning i samlingssalen. Man kunde vandra runt på mindre föreläsningar om t.ex mode, manga och musik eller kanske lära sig spela mahjong.

Cosplay – modevisningar

På kvällen var det cosplay  – (en japansk form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé) och Lolita-modevisning och då fick publiken se Keroro, Kakuzu, zombier och diverse Lolitor (blodiga eller söta).

När huvudbiblioteket stängde kl. 20 fortsatte konventet på gymnasieskolan CIS.

//Anna Hallberg

PS. Klicka på länkarna och skaffa dig en kort ”fortbildning” om svenska ungas intresse och kunskaper kring japansk subkultur

Annonser

En reaktion på ”Fairycon – konvent om japansk subkultur i Kalmar

  1. Pia skriver:

    Spännande och roligt med Kalmars aktiviteter för unga! Och jag har lärt mig mycket nytt om – hade tidigare ingen aning om cosplay, Keroro eller att det finns så många varianter på japanska lolitor. Om jag vore ung idag är det just precis sånt här jag skulle vilja kunna vara med på – på mitt bibliotek. BRA JOBBAT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s