På väg mot en nationell katalog

KB har gjort en plan för hur vi ska kunna få till en nationell katalog i Sverige. En katalog där alla offentligt finansierade bibliotek samlar sina bestånd. I en nyligen utkommen rapport beskrivs hur folkbibliotekens bibliografiska data och beståndsdata ska kunna integreras i LIBRIS. Hur ser folkbibliotekens behov ut? Hur kan de tillgodoses i LIBRIS? För att ta reda på det har en kartläggning med hjälp av intervjuer och studiebesök gjorts. Behoven och förväntningarna kan sammanfattas med kvalitet, snabbhet och rätt poster. Med en nationell katalog får användarna en samlad tillgång till alla samhällsfinasierade biblioteks resurser och biblioteken får tillgång till fria poster. Tanken att en post bara ska katalogiseras en gång i Sverige är en bärande idé.

Visionen Folkpost på tre sekunder har formulerats med målsättningen att år 2012 kunna ha ett sömlöst postflöde där LIBRIS-bibliotek får en användbar post in i sin lokala katalog direkt efter att ett inköp hos någon av de större medieleverantörerna. Redan nu finns det folkbibliotek som ligger i LIBRIS och alla är välkomna in. LIBRIS  kommer att ta fram ett startpaket för folkbibliotek som vill ingå i LIBRIS.

Under nästa år kommer TPB:s poster att bli tillgängliga i LIBRIS och från hösten kommer Svenska Barnboksinstitutet, som finns i LIBRIS, att sätta ämnesord på den svenska utgivningen av barn- och ungdomslitteratur senast en vecka efter utgivningen. Även poster med ljudböcker från Svensk Mediedatabas har börjat föras över till LIBRIS. Det här är utvecklingsinsatser som gagnar folkbibliotekens behov.

Här kan du läsa rapporten Folkpost på tre sekunder! En plan med sikte mot en nationell katalog.

I samband med att rapporten släpptes arrangerades ett seminarium, LIBRIS Vision 2012, om arbetet mot en nationell katalog. Seminariet filmades och finns att titta på här.

På mediedagen som arrangeras av Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län den 17 november i Växjö kommer Maria Hedenström från LIBRIS att medverka. Då kommer vi att få veta mer om hur folkbiblioteken kommer in i LIBRIS.

//Maria Lundqvist

Annonser

3 thoughts on “På väg mot en nationell katalog

  1. Maria Lundqvist skriver:

    Det är viktigt att biblioteken håller sig uppdaterade om vad som händer i frågan om nationell katalog och att man diskuterar med sina kollegor. Det är ju upp till varje bibliotek att avgöra om och när man vill komma in i LIBRIS och vår uppgift på läns- och regionbiblioteket är att stötta biblioteken, se till att biblioteken har den information som behövs och hjälpa till i processen på olika sätt.

    Har ni börjat fundera på hur ni skulle vilja ha det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s