Bibliotek.se avslutas

Bibliotek.se lanserades 2001 och nu efter tio år kommer söktjänsten att avslutas. Den 22 november släcks Bibliotek.se ner. Läs mer på Librisbloggen.

Än så länge är det bara ett fåtal folkbibliotek som finns i Libris. För den som vill söka i folkbibliotekskataloger är Bibliotek24 ett alternativ. Här finns möjlighet till samsökning i 119 folkbibliotek och 17 forskningsbibliotek.

Kommer du att sakna Bibliotek.se?

//Maria Lundqvist

Annonser

6 thoughts on “Bibliotek.se avslutas

 1. Lena Jonasson skriver:

  Som jag ser det är behovet av en komplett samsöksmöjlighet stor, både för allmänhet och bibliotekspersonal.
  Bibliotek24 är bra i vissa fall, men det är ofta den inte fungerar och den är inte komplett. Utvecklas den fortfarande?

 2. Maria Lundqvist skriver:

  B24 utvecklas inte, projektet är avslutat. Det finns pengar för licensen för nästa år också. Därefter är det inte klart vad som händer. Frågan om KB är intresserad av att ta över B24 i och med deras utvidgade uppdrag är inte klarlagd.

  Så fort du upptäcker något som inte fungerar, meddela mig det, så skickar jag vidare till teknikern, som vi fortfarande har tillgång till.

 3. Pia Malmberg-Kronvall skriver:

  Det kom idag 3 okt 2011 motbud (eller medbud?) från BTJ, att man kan tänka sig att öka sin finansieringen för att driva bibliotek.se vidare.
  ”Kungliga biblioteket har aviserat att man kommer att stänga tjänsten bibliotek.se den 22 november. Bibliotek.se utvecklades som ett samarbetsprojekt mellan Kungliga biblioteket/Libris och BTJ hösten 2001. Tjänsten har sedan dess ansvarsmässigt legat hos Kungliga biblioteket medan BTJ har tillhandahållit titel- och beståndsinformation från BURK, BTJ:s bibliografiska databas.

  Från BTJ:s sida tycker vi det är olyckligt att bibliotek.se stängs innan det finns ett alternativ. Vi har förstått att tjänsten används och uppskattas just för dess möjlighet att finna material från i stort sett alla svenska offentligt finansierade samlingar. BTJ har därför framfört till Kungliga biblioteket att vi kan medverka till finansieringen av tjänsten. Genom detta hoppas vi att tjänsten kan få fortleva tills ett alternativ finns.”
  Källa: http://corp.btj.se/?id=9067

 4. Maria Lundqvist skriver:

  Saxat från Biblist:

  Vi är glada att kunna informera om att Bibliotek.se kommer att finnas kvar i drift ett tag till.

  Kungliga biblioteket har bekostat och ansvarat för driften och underhållet av tjänsten sedan den tillkom 2001. Btj har äntligen accepterat att dela licenskostnaden med KB, vilket vi ser som positivt och vi kan då besluta att låta tjänsten leva vidare ett tag till.

  Statusen för bibliotek.se är fortfarande densamma, d.v.s. det är ett gammalt system i en gammal teknisk miljö och det finns inte några garantier för dess driftsäkerhet.

  Frågan om nedsläckningen av bibliotek.se har väckt intressanta frågor om vad vi i bibliotekssverige vill använda våra gemensamma resurser, kataloger och katalogposter till. Libris är ett samarbete där alla deltagande bibliotek tillsammans arbetar med att tillgängliggöra sina samlingar för användare. Databasen är fritt tillgänglig för alla att söka i och hämta poster ifrån. KB tror på öppet data och fri information. Vi tror att vägen till en nationell katalog är samarbete och har under 2011 arbetat intensivt för att möjliggöra, förenkla och underlätta för bibliotek att gå med i Librissamarbetet. Kontakta oss på libris@kb.se eller ring oss på 010-709 30 60 så kan vi berätta mer!

  Med vänliga hälsningar
  Maria

  Maria Kadesjö
  Avdelningen för nationell samverkan, LIBRIS-enheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s