Nobelpris idag – ALMA-priset i mars 2012 i Vimmerby

Idag torsdag 6 oktober tillkännages Nobelpristagaren i litteratur. Klockan 13.00 kliver Peter Englund ut för att ge oss namnet. Förmodar att det är många diskussioner och spekulationer på våra bibliotek i regionen idag. Å så detta med att ligga i startgroparna – på vilken hylla finns nobelpristagaren? Magasinet? Poesi-hyllan? Är hon/han utlånad? Utgiven i Sverige och inköpt till det egna biblioteket?

Fram tills att ni fått svar på dessa frågor kan ni läsa om ett annat pris – ALMA-priset som ju har stark anknytning till vår region…

”Nobelpris” i barnlitteratur – ALMA – och Kalmar län

Astrid LindgrenALMA-priset – Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman signalerar att barns och ungas läsning är av största vikt. Tillkännagivandet för detta ”barn- och ungdomslitteraturens Nobelpris” sker i vårt län – i Vimmerby på Astrid Lindgrens Näs. Stämningen är förväntansfull och högtidlig, radio, tv, press är där och från oss fanns Maria Agestam och undertecknad på plats. Det är oerhört spännande och hedrande för vårt län (och vår verksamhet) att ALMA-stiftelsen valt Vimmerby som en av världens viktiga platser för tillkännagivandet. Den andra platsen är barnboksmässan i Bologna.

Astrid Lindgren-konferensen i Vimmerby 2012 ”Politik och barnböcker & politik i barnböcker

Regionbiblioteket/Regionförbundet i Kalmar län är medarrangörer till den konferensen som går av stapeln i Vimmerby vartannat år. En arbetsgrupp har redan 2012 års program så gott som klart. Temat är ”politik och barnböcker & politik i barnböcker”. I rubriken finns också ett citat ur Madicken. ”Till en del folk kommer jultomten och till en del bara fattigvården”

Så här presenterades konferensen för publiken på årets Bok- och Biblioteksmässa:
”Temat för 2012 års Astrid Lindgren-konferens i Vimmerby, den 12:e i ordningen, ”Politik och barnböcker & politik i barnböcker” öppnar för många infallsvinklar. Vad är ”politik” och hur drar man gränserna mellan t.ex. politik och socialt engagemang? Är politik och partipolitik samma sak? På 1970-talet sattes ofta likhetstecken mellan politiska barnböcker och socialistiska barnböcker, hur ser det ut i dag? Hur kommer vi åt de underliggande värderingarna i barnlitteraturen– är inte de också ett utslag av politiska ställningstagande? Och hur gick det för dem som på 70-talet av engagerade vänster-föräldrar andligen matades med Sprätten satt på toaletten och Max Svensson Lurifax?
2010-talets svenska barnkultur är förmodligen lika styrd av politiska värderingar som den var på 1970-talet, men är det samma värderingar? Eller är allt ersatt av nya ideal? Hur ser de i så fall ut? Det och mycket mer hoppas vi kunna belysa i 2012 års Astrid Lindgren-konferens som går av stapeln i Vimmerby den 24-25 maj.

Bland de medverkande kan nämnas Gunna Grähs, Nina Björk och Kalle Lind. Gunvor Runström, aktiv kommunpolitiker och dotter till Astrid Lindgrens bror (riksdagsmannen och författaren Gunnar Ericsson i Näs, som under pseudonymen Gunnar på Lid-arrende, gav ut sjutton politiska satirer, krönikor om livet i Svitjod), medverkar också, liksom förhoppningsvis 2012 års ALMA-pristagare.”

Man kan undra…

… och spekulera kring vem som kommer att få Nobelpriset i litteratur 2011. Vem tror du? Och (hur) har du påverkats av 1970-talets (barn)litteratur? // Pia Malmberg-Kronvall, Regionbiblioteket i Kalmar län

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s