Chatt med Skolinspektionen om nya skollagen

Skolinspektionens chatt om nya skollagen 17 oktober 2011Skolinspektionens chatt den 17 oktober 2011 om nya skollagen innehöll även frågor om skolbibliotek. Personligen blev jag nog lite nedstämd av svaren… och ja, jag vet att Skolinspektionens uppdrag är att inspektera att och hur det som står i lagen genomförs. Och nej, i skollagen står inget om bemanning eller kompetens hos ev personal… Nedan följer direkt klipp från Skolinspektionens webb av chatten. // Pia

7. Skolbibliotek

Ingrid W: Skolbibliotek kan vara av olika kvalitet/omfånf/tillgänglighet. Vad menas egentligen med ett skolbibliotek det vill säga hur definieras ett skolbibliotek?
Ingegärd Hilborn: Skolbibliotek brukar definieras som en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår i skolans pedagogiska verksamhet samt ska stöjda elevernas lärande. Det vill säga främja deras språkutveckling och stimulera till det.

Helena: Kan en biblioteksbuss ersätta ett skolbibliotek? Det står ngt om att skolbiblioteket ska vara i nära anslutning till skolan, men det står inte om det behöver vara där hela tiden..?
Ingegärd Hilborn: En bokbuss kan vara en del av lösningen för till exempel en glesbygdskola. Den behöver inte vara på plats hela tiden. Detsamma kan gälla en bokbåt i skärgårsmiljö.

Elisabeth F-Emilsson: Hej Ingegärd Jag vet att det står att eleverna ska ha tillgång till skolbibliotek, ska jag tolka att skolbiblioteken ska vara öppna hela skoldagen? MVH Elisabeth F-Emilsson
Ingegärd Hilborn: Nej, det finns inget krav på att skolbiblioteket ska vara öppet hela dagen. Det viktiga är att eleverna har kontinuerlig tillgång till biblioteket och det används i undervisningen. Läs gärna mer här: Vägledning: Skolbibliotek

Malin Lättläst: Går det att uppfylla lagarna som gäller skolbibliotek även om man har ett bibliotek som saknar bemanning?
Ingegärd Hilborn: Lagen säger ingenting om bemanning. Men biblioteket ska ju användas kontinuerligt i undervisningen, som ska vara ledd av lärare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s