Miljoner till ett Skolbibliotekarielyft i vår region!

MobiliseringLogotype för Europeiska Socialfonden

”Regionförbundet i Kalmar län har beviljats 3 414 984 kr ur Europeiska sociala fonden. Projektet ska under mobiliseringen våren 2012 göra en kartläggning av de behov av kompetensutveckling för idag och framtiden som yrkesverksamma bibliotekarier inom grundskola och gymnasium har i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötlands län. Rektorer, bibliotekarier, lärare, elever, myndigheter inom skola och handikapp involveras i denna kartläggning.”

Eftersom de styrande inte tänkt på skol- och gymnasiebibliotekarier när de planerat resurser till alla olika -lyft inom skolans värld – så gjorde vi det när det var dags för en utlysning av projektmiljoner från Europeiska socialfonden! En 23 sidor lång ansökan med bakgrundsanalys, jämställdhets- och tillgänglighetsperspektiv, BUDGET med stora och små och framförallt med många delposter, strategisk påverkan och spridning, mål, aktivitetsplaner, riskanalys och hantering med mera skickades in den 31 augusti på kvällen. Himla mycket jobb, men utan att tveka skulle jag göra om det igen.

Genomförande

”Resultatet genomförs i form av utbildning av målgruppen som ger nya och uppdaterade nyckelkompetenser genom traditionell utbildning och e-möten. Nätverk över kommun- och länsgränser och transnationellt ska byggas upp via e-möten från hösten 2012 till och med hösten 2013.

Förutom att stärka skolbiblioteksfolks egen kompetens kommer projektets indirekta målgrupper, elever och lärare, få ökad kompetens och stöd i verksamhet och lärande.

Visionen är att efter projektets slut kommer direkta och indirekta målgrupper ha fått ökade möjligheter att påverka samhället i positiv riktning genom livslångt lärande, ökad läsförståelse samt digital kompetens och delaktighet.

Processer och aktiviteter ska utvärderas löpande av extern utvärderare. Våren 2014 analyseras och sammanställs resultaten. Dessa presenteras vid en slutkonferens försommaren 2014.”

Glada Smileys på fingertoppar… och hur känns det?

Det var faktiskt lite svårt att ta in i fredags eftermiddag när vi precis fått första beskedet. Men bortåt halv 8-tiden började det landa. Idag måndag jobbar jag på med planering och information. Det känns alldeles fantastiskt : – )

Mer information om projektet finns på Regionbibliotek Kalmars projektwebb. // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

4 thoughts on “Miljoner till ett Skolbibliotekarielyft i vår region!

 1. ordfsbv skriver:

  Ett stort grattis och ”well done” önskar jag er!

  Jag kommer gärna till er framöver och agerar fortbildare:)

  Vi hörs!

  /Fredrik Ernerot, skolbiblioteksutvecklare Västra Göteborg

 2. Maud Hell skriver:

  Bra jobbat: ”23 sidor lång ansökan”!! Lycka till med detta! Många vill nog höra om hur det går i framtiden. Fler kan ta efter er sedan, detta skulle behövas i hela Sverige. Man kan alldeles tydligt få nytta av EU.

 3. Anita Höglund skriver:

  Hej Pia!
  Stort grattis till er och lycka till! Det här vill vi i skolbiblioteksvärlden höra mer om och följa på fb, twitter och i form av artiklar, föreläsningar och annat.
  Lite extra stolt blir jag när det är mina gamla hemtrakter (född och uppväxt i Högsby, gick på gymnasiet på Södertorn i O-hamn).

  Anita Höglund
  sekr i SkolbibliotekÖst

 4. Monica Nilsson skriver:

  Woh! Vilka möjligheter!!! Underbart. Ett lysande initiativ. Ni är nu pionjärer för detta viktiga område: Skolbibliotekariens kompetens och profession. Det finns ju inga riktlinjer inom detta ingemansland så ni kommer ju att göra enastående insats för utvecklingen inom detta område. Varmt lycka till! Förstår att det har inneburit mycket arbete för att nå hit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s