”Språka med barn” – nytt projekt i Lessebo

För nästan en vecka sedan kom beskedet från Kulturrådet om att Lessebo biblioteks projektansökan ”Språka med barn” -främja förskolebarns språkutveckling har beviljats med 50 000 kr.

”Projektets övergripande syfte är att främja språkutvecklingen hos barn i förskoleåldern. Samt att inspirera förskolepersonal i deras arbete med språkutveckling och flerspråkiga barn. Målet är att genom olika metoder och tillgång till material öka lusten hos barn, föräldrar och förskolepersonal att arbeta med språk och språkutveckling.” [citat ur ansökan]

Projektet har sin bakgrund i ett samarbete som inleddes mellan Lessebo bibliotek och förskolorna i Lessebo tätort under hösten 2010. Personal på förskolorna tog kontakt med biblioteket och föreslog ett samarbete kring flerspråkiga barn. Samarbetet fortsatte och vi började diskutera språkpåsar. Eftersom det inom biblioteksvärlden finns många goda exempel på språkpåsprojekt tyckte vi tillsammans att detta var en metod vi ville prova på. Språkpåsarna skulle utformas som en tygkasse med ca 5st böcker i varje. Förskolorna gjorde en inventering kring vilka språk som kunde var aktuella att ha som innehåll.

Då detta inledande arbete har gällt Lessebo tätort och inte hela kommunen ville vi i och med projektansökan utvidga och göra det i större skala. Tanken är att projektet utökas till att gälla alla förskolorna i kommunen.

En annan del i projektet är att erbjuda minibiovisningar till förskolorna. Minibio är en arbetsmetod som syftar till att, med samlingspunkt kring gemensam upplevelse av en film, ge barnen möjlighet att använda sig av sitt språk och tillsammans samtala om de filmer som ses. Samtalet kan sedan leda vidare i aktiviteter där barnen skapar kring filmens innehåll eller får agera och spela teater med och inför varandra, allt för att stimulera användningen av språket. I en liten skala har metoden prövats med en förskola i Lessebo och entusiasmen hos barnen och personalen är stor. Biblioteket kommer nu att kunna erbjuda denna arbetsmetod till övriga förskolor samt utvidga minibiomaterialet som kan användas.
Efter helgerna kommer planeringen av genomförandet att sätta igång och projektet att ta fart.

//Cecilia Ungerbäck-Smith

2 thoughts on “”Språka med barn” – nytt projekt i Lessebo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s