Centraler i ett nytt bibliotekslandskap…

…är titeln på Jan Holmquists utredning av lånecentralerna, depåbiblioteket och internationella biblioteket som nyligen blev klar. Syftet med utredningen, som är gjord på uppdrag av KB, är att göra en översyn och ge förslag på förändringar. Det olika biblioteken sätts in i sitt historiska perspektiv, där nutiden är förändrad och behoven ser annorlunda ut. Fjärrlånen minskar och det är idag för det mesta en enklare process att hantera fjärrlån. Utredarens förslag utmynnar i elva punkter:

 1. Umeå lånecentral tar ett gemensamt ansvar för kompletterande medieförsörjning på nationell nivå med inriktning på utländska fjärrlån från den 1 januari 2013, enhetens namn blir Sveriges lånecentral.
 2. Internationella biblioteket skärper sin profil som lånecentral.
 3. Sveriges depåbibliotek i Umeå uppdaterar sitt uppdrag.
 4. Kungliga biblioteket tar en tydlig ledarroll för enheterna.
 5. Kravet på lånecentral tas bort ur bibliotekslagen i den pågående översynen. Organisationen för den kompletterande medieförsörjningen bör inte vara lagreglerad. Motiv är att fjärrlånekedjan inte längre tillämpas.
 6. Regionbibliotek Stockholm (SSB) och Malmö stadsbibliotek får under en treårsperiod ersättning för avveckling av lånecentraler och hantering av deras fjärrlån. Biblioteken engageras också i webbtjänster enligt KB:s prioritering.
 7. Biblioteksbloggen och de övriga webbtjänsterna inordnas i en öppen webbresurs för folk- och gymnasiebiblioteken. KB tar ansvar och lånecentralernas värdbibliotek bidrar med uppdatering och utveckling.
 8. Skolbibliotek och gymnasiebibliotek får ökad uppmärksamhet i samordning och utveckling.
 9. Kriterier för utvärdering av enheternas verksamhet formuleras under 2012.
 10. Förändringen sker i dialog med enheterna, med regionbiblioteken och med Statens kulturråd.
 11. Expertgrupp för informationsförsörjning och resursdelning (del av ny inflytandestruktur för KB:s nationella uppdrag) engageras i genomförandet av förändringen och hur samverkan mellan lånecentraler, regionbibliotek och forskningsbibliotek ska utformas.

KB kommer nu att ta ställning till utredningen och förslag till eventuella åtgärder ska presenteras för Nationella referensgruppen den 15 februari 2012.

Utredningen finns att läsa här. 

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s