Årets ALMA-pris tilldelas den holländske barnboksförfattaren Guus Kuijer

Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi.

Guus Kuijer debuterade som författare 1975 och har givit ut ett 30-tal titlar, de flesta riktade till läsare i skarven mellan barndom och tonår. Förlaget Opal har gett ut sex av pristagarens böcker på svenska, en serie på fem böcker om flickan Polleke samt Boken om allting som författaren själv tycker är viktigast av alla böcker han har skrivit. Hans verk finns översatta till mer än tio språk, bland andra svenska, tyska, japanska, italienska och engelska.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen och också stärka barns rättigheter på global nivå. Priset överlämnas vid en ceremoni på Stockholms Konserthus den 28 maj.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s