Kompetens kräver kunskap – Barnbibliotekarier testar nya verktyg

En dimmig  fredagsförmiddag i november träffas på Växjö stadsbibliotek barnbibliotekarier från Blekinge och Kronoberg för att få insikt i iPadens och apparnas värld. Anna Prissberg, it-pedagog från AV Media Kronoberg informerar och demonstrerar. Det pekas på skärmarna och det låter om surfplattorna – och om de närvarande. För det är roligt. Vi avslutar med att läsa av en QR-kod via vår iPad och lyssnar på en saga som en kollega från Helsingborg skapat via appen Book Creator. Sedan tar Katarina Dorbell, Barnens bibliotek vid och berättar om den nya boktipsappen.

Internetdebuten kryper allt längre ner i åldrarna, det vet vi. Varannan treåring är idag ute på nätet. 40% av 2-åringarna har någon gång spelat ett digitalt spel. Detta kanske beroende på surfmobilernas och surfplattornas snabba framfart. Som ett pedagogiskt verktyg för inlärning är iPaden utomordentlig, förhållandevis okomplicerad och lätt att bära med sig. Den används allt flitigare i förskolan och skolan. För ett barn är det idag naturligt att peka på och förflytta föremål på en skärm, räkna, stava och få belöning t ex i form av ett får som flyger över bilden och ropar ”va´bra” om man lyckas stava rätt eller att lyssna till en berättelse som samtidigt erbjuder ljud och rörlig bild.

Detta måste vi alla förhålla oss till oavsett om vi som är uppvuxna i en annan tidsålder tycker att den fysiska boken fortfarande är ett enastående verktyg att ta del av en berättelse genom – så är det inte det enda. Nya redskap skapar nya möjligheter.

Inspiration och kunskap är två viktiga fundament för utveckling. För att vara kunnig och kunna förmedla krävs dock förutsättningar att få uppdatera sig. Därför bör det vara en självklarhet att det inom biblioteksorganisationen i varje kommun finns nya verktyg som surfplattor att tillgå. Personalen måste först skaffa sig egna färdigheter för att kunna möta de barn som tar det som naturligt att använda en iPad, men också att kunna möta och ge förutsättningar till de barn som inte via hemmet eller förskolan haft samma möjlighet till upplevelse.

/ Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s