När är det meröppet på biblioteket?

bildMeröppet, är det bara en teknisk lösning med larm och högtalare och inpassering med hjälp av lånekort eller är det när ett bibliotek helt enkelt kan hållas öppet mer än när det finns bibliotekspersonal på plats?Kan det vara frivilliga krafter? Ett samarbete med föreningar eller ett samarbete med en icahandlare?

Jag ser det i alla fall som att det är när biblioteket får en ökad tillgänglighet.
Vi som jobbar med bibliotek vill ju att alla bibliotek ska ge god service och då är väl ökad tillgänglighet viktig men en öppen lokal ger ju inte automatiskt bra service. Jag tror att man kan ha meröppna bibliotek på många sätt och att det är något som efterfrågas av allmänheten. Men för att det ska upplevas som att det är ett bibliotek och att det ger biblteksservice så måste också biblioteket vara bemannat tillräckligt mycket. På Länsbibliotek Sydosts filialdag 8 februari fick jag förmånen att besöka två bibliotek i Ljungby kommun Lidhult och Ryssby.
Båda uppfräschade och flyttade och de är faktiskt meröppna var och en på sitt vis.
IMG_2087I Lidhult är biblioteket samlokaliserat med Ica och heter träffpunkt Lidhult, samarbetet är mer än bara lokalamässigt. Det hela startade på grund av att ett företag på orten expanderade och behövde kontorslokaler, då fick biblioteket maka på sig så till den milda grad att det var stängt mellan 2009 och 2012 (bokbussen fick serva under tiden). Men i Lidhult ville man ha ett bibliotek och ett projekt som t o m fick stöd från EU kom igång. Det var två projektledare och den ena var Jenny som jobbar på biblioteket i Lidhult. Resultatet har blivit en riktigt stark och bra projektgrupp och ett meröppet bibliotek.IMG_2090
Biblioteket i Lidhult/Träffpunkt Lidhult

Måndag-fredag: 9.00-19.00
Lördag-söndag: 9.00-17.00
Öppet med bibliotekspersonal:
Måndag: 14.30-18.30
Torsdag: 10.00-18.30

Biblioteket har fått en mycket tydlig förankring i det lilla samhället med ca 1000 invånare och öppnade i fräscha lokaler. Idag samverkar man med Ica bl a genom att nya lånekontor kan hämtas i kassan när biblioteket inte är bemannat och i det lilla kaféet kan man läsa bibliotekets tidningar och tidskrifter.
Efter lunchen så vi åt på Lidhults Värdshus fortsatte vi filialdagen på Ryssby bibliotek.
Ryssby bibliotek har också flyttat och blivit integrerat med skolbiblioteket samt fått ett riktigt lyft, jättefin inredning och den senaste tekniken. Det meröppna består här i att biblioteket kan användas av skolans elever och personal när det inte bemannas av Kristin. Ja, då är ju alla integrerade bibliotek meröppna då tänker du. Ja om man resonerar såhär så är de ju det, en samlokalisering ger ett bättre utnyttjande av gemensamma resurser och det gynnar ju de som är bibliotekens finansiärer! Det är ju för dem vi är till.IMG_2106
Jag tror att olika typer av meröppet för att öka tillgängligheten till biblioteksservice är nödvändig framöver men det kommer att se olika ut. Här måste vi som jobbar på biblioteken vara beredda att tänka nytt för våra besökares skull.
Filialdagen var en riktig höjdardag, fina bibliotek, bra idéer, bra presentationer av verksamheterna och intresserade deltagare. Jag var väldigt nöjd när jag snirklade mig fram på smala skogsvägar på väg hem till fredagsmyset. Inga älgar på vägen men det var andra deltagare som fick se dessa skogens konungar. Inga olyckor, puh!
/Kristina Hedberg, Länsbibliotek Sydost
IMG_2102
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s