Det är på biblioteken det händer!

BiblioteksprogramSedan ett par år tillbaka bjuder Länsbibliotek Sydost in programansvariga på biblioteken i Blekinge och Kronoberg till nätverksträff. Gruppen träffas två gånger per år och igår var det dags för årets första träff. Träffarna har sitt ursprung i ett önskemål från chefsgruppen och syftet är att ge möjlighet till erfarenhetsutbyte och utveckling av programverksamheten. Träffarna utgår till stor del från bibliotekens program, vad som är på gång och vad som planeras. Här finns gott om utrymme för att tipsa varandra, fråga och berätta som funkat bra och vad som funkat mindre bra. Vi går laget runt och hela tiden är det intensiv aktivitet med frågor och svar som haglar i luften och anteckningar som görs. De här träffarna gör det möjligt att också samordna aktiviteter över kommungränserna för att till exempel få ner kostnaden för en långväga föreläsare eller författare.

Det sker många programaktiviteter på biblioteken. Kanske något varje dag till och med. Det kan vara föreläsningar, författarbesök, workshops, pyssel, musik, dans, sagostunder, stickcafé, korsordscafé, filmvisningar och bokprat. Både för barn och vuxna. Programmen är ambitiösa, intressanta och angelägna och spänner över många områden. Förutsättningarna för att arbeta med programverksamheten ser olika ut på biblioteken. En del bibliotek har särskilt anslag för verksamheten, andra inte. Någon arbetar ensam, andra har en grupp. Somliga bibliotek har som princip att alla arrangemang ska vara gratis, andra att det måste kosta något och en del gör både och. Att sambarbeta, med till exempel studieförbund, är också vanligt.

På Länsbibliotek Sydosts webb finns en sida för bibliotekens evenemangskalendrar.

I slutet på mötet kom frågan upp om varför vi har programverksamhet på biblioteken. Det här är en intressant fråga som bör ges utrymme för diskussion. Den frågan tar vi upp nästa gång. Men jag ställer den också här till alla som läser det här inlägget: Varför har vi programverksamhet på biblioteken?

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s