Det digitala skolbiblioteket?

Under två dagar har skolbibliotekspersonal från Blekinge och Kronoberg som deltar i Skolbibliotekarielyftet*, gjort djupdykningar ner i nätets alla ofantliga tillgångar och också försökt att källkritiskt granska. Dels finns den äldre webben att hitta information från, dels den djupa som för ett sökverktyg som Google erbjuder låsta resurser. Och så har vi den synliga webben, som är så oändlig idag som självaste universum.

Undervisningsformen inom skolans värld är inne i en revolution. Framför allt är det USA som är föregångare när det gäller att lägga ut pedagogiska lärresurser och digitalt föreläsningsmaterial på webben, helt öppet för vem som helst att använda sig av (även om man måste vara uppmärksam på hur fritt materialet är att vidareanvända (CC)). Och därmed är mycket engelskspråkigt. Men fler och fler svenska lärare och pedagoger har börjat inse fördelar med att använda nätet för att bedriva och komplettera sin undervisning.

Att sätta samman länksamlingar har bibliotekarier gjort – höll på att skriva i urminnes tider – men i alla fall sedan Internet uppstod och blev tillgängligt. Men hur stor idé är det att sätta samman en länksamling i ett pedagogiskt och informationsförmedlande syfte idag, när nya sajter ständigt uppstår eller försvinner? Hur hittar skolbibliotekarien rätt i sitt uppdrag mitt i detta? Ja, först och främst krävs ständig uppdatering av, djupdykning i och kunskap om webbflödet för att veta vad som finns och vad som kan vara användbart och hur pass seriösa avsändarnas intentioner är. Det gäller också att våga tänka om och släppa taget om de fysiska hyllorna för att kasta loss ut på ”the world wide web”. För snart består skolbiblioteket mer av digitalt material än fysiskt.

Det är dock förmågan att kunna förmedla, vägleda och guida som är bibliotekariens styrka. För det spelar ingen roll om varje elev har en egen dator, eller om det finns ett fysiskt skolbibliotek eller ej – om det inte finns kunnig personal som vägleder eleverna, med god samverkan mellan skolans olika yrkesgrupper.

Så nästa gång du är på väg att drunkna i webbfloden – haffa en skolbibliotekarie!

Detta bildspel kräver JavaScript.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

*Vårt gemensamma EU-projekt i Kalmar län, Blekinge, Kronoberg, Östergötland och Jönköping. 

Annonser

2 thoughts on “Det digitala skolbiblioteket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s