Nedladdningen från MTM ökar!

jaglaserfolder_svMTM har sammanställt 2012 års statistik vad gäller nedladdning från deras katalog och egna nedladdare. Här är en länsvis sammanställning för både folk- och skolbibliotek i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Det är intressant att titta på siffrorna. För folkbibliotekens del ökade bibliotekens nedladdningar, mest i Blekinge och minst i Kalmar län. Antalet egna nedladdare ökade rejält och även den nedladdning de gjorde. Pratar vi procent så rör det sig i vissa fall om ökningar på flera hundra procent men då är utgångssiffrorna ganska låga. Totalt laddade varje egen nedladdare ner i snitt 15 titlar under året.

När den egna nedladdningen introducerades fanns det kanske en tanke om att bibliotekens nedladdning skulle minska men så är det alltså inte. Istället är det nog så att helt nya talboksläsare dykt upp som inte lånat fysiska talböcker men när man själv enkelt kan ladda ner hemifrån, hoppar på talbokståget.

Vad gäller skolbiblioteken så ligger de kvar på samma nedladdning på biblioteken men antalet egna nedladdare och deras nedladdning har ökat rejält.

Den kommunvisa statistiken för 2012 finns här. Här kan du se statistik bara för din kommun. Vill du jämföra med 2011 så hittar du den här.

Det ska bli intressant när vi har 2013 års siffror också att jämföra med. Kommer det att fortsätta öka? Vad tror du?

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s