Vem skulle du helst vilja möta i en mörk gränd?

I september 2011 utsågs Johan Unenge till Sveriges första Läsambassadör. Det tvååriga förordnandet har snart gått ut och det är dags att nominera kandidater till posten för perioden 2013-2015. Den 2 april är sista dag för inlämnandet av förslag och resultatet kommer att tillkännages under Bok & Bibliotek i september.

De fastställda kriterierna för att bli en läsambassadör, är att det ska vara en författare eller illustratör av kvalitetslitteratur för barn och unga, väl etablerad och känd och en god kommunikatör – och framför allt – kanske det viktigaste kriteriet – vara engagerad i läsfrämjandefrågor.

Gör en läsambassadör skillnad? Förmodligen kan man svara både ja och nej på den frågan. Men det känns som om Johan Unenge förutom sina under många år kontinuerliga besök i landets skolor som populär författare och arbete med olika skrivarprojekt, ändå på sitt sköna sätt fått upp frågan på diverse agendor och gjort ett slag för vikten av läsning, framför allt vikten av pojkars läsning. Han har också tydligt pekat på att vi har statistik och fakta över hur det ser ut med sjunkande lästid och läsförmåga bland barn och unga, men att det är de envist engagerade människorna som är de som gör skillnaden – i fråga om en rektor som vet vikten av ett väl fungerande skolbibliotek och en bibliotekarie som kan överlämna den rätta boken till den unga grabben som står där vid bokhyllan och inte vet vad han ska välja, ”boken” som kanske kan göra skillnad. Läs mer på läsambassadörens egen hemsida.

Johan Unenge medverkade i en liten filmsekvens i höstas i samband med kampanjen för unga – Vadå rik? inom Futurum-projektet, där han talade om vikten av att genom läsning samla på sig mängder av bra ord att kunna ta till när man bäst behöver dem i olika situationer i livet. Så vem är nästa läsambassadör du helst skulle vilja möta i en mörk gränd?

E-posta ditt förslag till info@lasambassadoren.se senast den 2 april.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s