Vinnarna i Stora Läsarpriset är…


stora_lasarpriset-1024x390

Stora Läsarpriset är läsarnas eget litteraturpris och delas ut av Bokcirklar.se, med utgångspunkt ifrån förra årets bokutgivning. Ny kategori för i år var Årets tecknade serie, den kategori som väckte störst intresse och fick flest röster. 

Bokcirklar.se är en digital möjlighet till boksamtal över nätet och startades på initiativ av engagerade Nina Frid. Från och med hösten 2010 drivs Bokcirklar.se av Sveriges länsbibliotek med stöd från Statens kulturråd. Bokcirklar.se är därmed även alla biblioteks angelägenhet.

Många bibliotek idag är initiativtagare till läsecirklar som äger rum i biblioteksmiljön eller skapar bokcirkelkassar med böcker och enkel handledning, att kunna låna till den privata bokcirkeln. En digital bokcirkel är ett annat sätt att kunna kommunicera om det man läst, och uppmuntrar kanske lite enklare till samtal om läsupplevelser, ett forum som står öppet dygnet om. För oavsett tidpunkt så är det ju läsupplevelser vi vill uppmuntra till. Så placera gärna en länk till Bokcirklar.se på era hemsidor och rekommendera den digitala bokcirkeln till era läsare.

– – –

Men hur var det nu med Stora Läsarpriset 2012. Ja, Jonas Gardells fantastiska roman om när HIV förlamade vårt land under 80-talet tog hem priset för årets roman och årets barn- och ungdomsbok blev kanske inte oväntat Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandbergs ”Eld”. Och till min stora glädje gick priset för årets debut till Sami Said och ”Väldigt sällan fin”, som jag tyckte var en oerhört charmig och rolig roman. Årets diktsamling gick till Göran Sonnevis ”Bok utan namn” och årets tecknade serie till Simon Gärdenfors ”Död kompis”. Prisutdelning sker på Stockholms stadsbibliotek den 27 mars.

Årets roman: Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken
Årets debut: Sami Said – Väldigt sällan fin
Årets diktsamling: Göran Sonnevi – Bok utan namn
Årets barn- och ungdomsbok: Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg – Eld
Årets tecknade serie: Simon Gärdenfors – Död kompis

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s