Svenska Barnboksinstitutets Bokprovning årgång 2012

bokprovning_2012_ramUnder 2012 utkom i Sverige totalt 1 761 barn- och ungdomsböcker, en ökning med 0,8 % (14 titlar) från året innan. Av årets utgivna är 54 % svenska titlar. Bland översättningsspråken dominerar engelskan, men under 2012 ses en ökning av översättningar från de övriga nordiska språken och en minskning från de stora europeiska språken och från japanska. Faktaboksutgivningen har ökat med 20 % och då är det utgivningen av de översatta faktaböckerna som står för ökningen, medan den svenska utgivningen av faktaböcker har minskat.

Svenska Barnboksinstitutet (Sbi) sammanfattar under denna vecka utgivningen av barn- och ungdomsböcker under 2012 i Bokprovning årgång 2012. Statistik, trender och tendenser presenteras i öppna föreläsningar som filmas och läggas ut på Sbi:s hemsida för de som inte har möjlighet att besöka huvudstaden, men i dokumentationen här går att läsa om de slutsatser Sbi dragit i fråga om tecken i tiden.

På ytan ser utgivningen av barn- och ungdomslitteraturen i Sverige ungefär ut som tidigare, men innehållsmässigt kan avläsas någon form av förändring i att författarna tydligare väljer att försöka utforska gränser och försöka eliminera eller förflytta dem, som Sbi sammanfattar under rubriken ”Gränser och överskridanden”. Trender som Sbi har tittat närmare på är skildringar av sexualiteter och förändringar i berättarstrukturen som präglas av gränslöshet, och skildringar av klass och etnicitet.  Det är ingen slump, menar Sbi, att det under 2012 uppstått tre debatter om barnlitteratur i det offentliga samtalet – diskussionen hur man gestaltar svarta i debatten om Stina Wirséns gestalt Lilla Hjärtat och Tintin-debatten, samt hur man förhåller sig till kön i litteraturen i diskussionen runt bilderboken Kivi & Monsterhund och det personliga pronomenet ”hen”.  Med dessa debatter har frågan åter aktualiserats vad berättelser för barn och unga får handla om och hur detta får skildras.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s