Fantasybokprat i Hovmantorp

Att hålla i bokprat framför elever kan variera oerhört mycket, som många säkert vet. Det finns alltid de som lyssnar och ser intresserade ut, de som vill lyssna men som inte gör det för att det inte anses vara coolt, de som nästan somnar, de som suckar och de som himlar med ögonen.Fantasy

När Kvarndammskolan i Hovmantorp hörde av sig och ville ha ett bokprat för femmorna med fantasytema började jag och Cecilia (som är BUS-bibliotekarier) spåna på hur vi kan göra detta så intressant som möjligt. Frågor som dök upp var bland annat vad fantasy är, hur definierar vi fantasy och vad är det som gör temat så speciellt?

Efter vissa meningsskiljaktigheter berörande temat så kunde vi i alla fall enas om att fantasy handlar om att gå in i en annan värld, ofta genom en slags portal. Därför bestämde vi oss helt enkelt för att bygga upp en egen fantasyvärld. Tillsammans med vår praktikant skapade vi en portal in till sagorummet på biblioteket i Hovmantorp genom tyger i olika färger som barnen fick krypa in igenom. Väl inne dekorerade vi väggarna med mer tyg, en drake i taket och en hylla där vi ställt upp många av bibliotekets fantasyböcker.

Fantasy2Klädda i mantlar hälsade Cecilia alla välkomna och när de kom in genom ”portalen” så väntade jag och Kajsa (vår praktikant) och kastade upp glitter i luften. I bakgrunden spelade vi låtar från kända fantasyfilmer och levande ljus stod utplacerade. Sedan turades vi om att prata om och tipsa om spännande böcker. Eleverna lyssnade intensivt under hela bokpratet och att vi själva hade jätteroligt var en ren bonus!

//Emelie Fredriksson, BUS-bibliotekarie i Lessebo kommun

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s