Biblioteken i Blekinge och Kronoberg lanserar en ny webb

Äntligen är det dags för biblioteken att byta ut sina gamla webbar och kataloger. Nu integreras de båda funktionerna i ett. Den nya webben gör det är lättare för alla att söka och hitta böcker och andra medier som biblioteken erbjuder, användarna får också möjlighet att tycka till, ”tagga”, recensera och starta digitala läsecirklar.

arenaDet har varit en lång och stundtals mödosam process att nå hit. Redan 2009 kom frågan upp på bibliotekens dagordning om att deras opac:ar behövde bytas ut mot något mer interaktivt, användarvänligt och tillgängligt. Frågan diskuterades på chefsmöten och informationsträffar med olika leverantörer hölls. Biblioteken var överens om att de ville samarbeta kring en ny webb med integrerad katalog. Dels för att kunna ta tillvara på den samlade kompetens som finns på biblioteken, dels för att göra ekonomiska samordningsvinster. Hösten 2010 satte arbetet igång på allvar med att ta fram en kravspecifikation som skulle ligga till grund för en upphandling. Det var Länsbibliotek Sydost som ledde arbetet och som hela tiden varit spindeln i nätet. Upphandlingen gjordes under våren/sommaren 2011 och det blev Axiell med deras Arena som tog hem spelet och ett avtal kunde skrivas under. Den samverkansmodell som valdes var att separata webbar för varje bibliotek och en gemensam sida. Därefter har det varit ett intensivt arbete med utbildning av administratörer och redaktörer och handfast bygge av webbarna. En arbetsgrupp gjorde en mall som biblioteken kunde utgå från. Oförutsedda saker har dykt upp längs vägen som har försenat arbetet.

Vi har jobbat fram detta tillsammans, säger projektledare Weine Sundell på Länsbibliotek Sydost. Nu ser vi resultatet av ett stort samverkansprojekt med 13 kommuner. Vi har gått hela vägen tillsammans från upphandling via hårt arbete med design och innehåll till lansering. Alla kommunbiblioteken har jobbat med sin egen webb och haft möjlighet att anpassa den till lokala behov och kommunens grafiska profil samtidigt som man har haft stöd av varandra och projektledningen från Länsbibliotek Sydost. Genom samverkan har kompetensnivån höjts på samtliga bibliotek.

De 13 kommunernas bibliotekskataloger har samlats på en gemensam webbplats, byggd med modernt webb 2.0-gränssnitt. Det blir betydligt lättare att söka efter böcker, alla kan sätta betyg och recensera bibliotekets olika medier, starta eller delta i digitala bok- eller filmcirklar. Användarna har möjlighet tagga böcker, filmer eller andra medier för att beskriva vad de handlar om. Genom systemets interaktiva möjligheter kan både användarna och bibliotekspersonalen fylla webbplatsen med innehåll. Alla biblioteken får tillgång till det redaktionella material som produceras oavsett i vilken kommun det har skrivits.

Att arbeta med webb är en ständigt pågående process där man aldrig blir färdig. Men det som återstår efter lanseringen är att göra den del av webben som riktar sig till barn och ungdomar. Den har medvetet lagts åt sidan under det inledande arbetet.

Idag är vi nöjda över att vi kan visa upp bibliotekens nya webbar. Här kan du kika in på den gemensamma sidan http://sydostbiblioteken.se/. Längst ner hittar du länkarna till varje kommuns webb.

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s