Litteraturförmedling i det digitala rummet

Här fortsätter nu rapporteringen från Halmstadkonferensen i Bergen

Norsk telefonkioskNär vi och vår omvärld blir mer och mer digitaliserade, förändrar det vårt beteende och hur vi kommunicerar. Även det litterära uttrycket påverkas, och digitaliseringen har också börjat sätta sin prägel på det skönlitterära fältet, vilket kommer att leda till förändringar i hur litteraturen produceras, distribueras, förmedlas – och läses. Med anledning härav har det norska Kulturrådet startat en förstudie – ”Litteratur i digitale omgivelser” – för att se vad förändringen kan få för konsekvenser bland annat för biblioteken.

I referensgruppen för denna förstudie sitter Terje Hillesund, professor i medievetenskap vid universitetet i Stavanger – och läsforskare, en av föredragshållarna i Bergen inom rubriken ”Litteraturförmedling i det digitala rummet”.

Läsningen har olika dimensioner, berättar Terje. Den kan vara kontinuerlig eller diskontinuerlig. Det finns olika idealtyper av läsning – romanläsning – facklig läsning – tidningsläsning – och nätläsning, där tidningsläsning och nätläsning tydligast liknar varandra. Digitalt läser vi idag betydligt fler kortare texter än längre och mer sammanhängande. De längre texterna kommer inte riktigt till sin rätt, eftersom det kan vara mycket annat som stör vår läsning som länkar, appar och olika sociala medier. En bok finns det liksom inte så mycket mer att göra med än – att läsa…

Läsningens  nya kontext är framför allt den sociala läsningen, den läsning som vi gärna delar och kommunicerar med varandra – i form av läsebloggar, författarbloggar, bloggskrivning och blogglitteratur som t ex fanfiction, Wikis och självpublicering via kanaler som Amazon, Lulu eller Smashwords.

bildNästa talare inom samma rubrik är Hanna Johansson, redaktör för svenska Bokcirklar.se. Även Hanna talar om ökad deltagarkultur kring böcker och bokläsning. Vi bokcirklar för att hålla läsandet igång, kunna bredda vår egen läsning, göra den djupare och mer analyserande och att bättre kunna lära känna andra läsare. På Bokcirklar.se finns även de som har sin personliga läsedagbok, öppen och tillgänglig att läsas av andra. Fördelen med en nätbokcirkel är att det går att gå in när som helst på dygnet, när man kanske läst klart en bok eller ett intressant stycke, som absolut måste förmedlas genast.

Läsintresset är stort och behovet av att uttrycka sig tycks ha ökat rejält i och med de nya digitala kommunikationssätten – både vad gäller att förmedla andras berättelser, skriva egna eller fortsätta på andras…

Barnavdelningen, Bergens bibliotekFrågan som dyker upp är naturligtvis – var finns biblioteken i denna digitala deltagarkultur?

Många bibliotek jobbar med egna litteraturbloggar – men når dessa fram till de läsintresserade? Finns biblioteken på rätt arena – och sker någon dialog? Är det mer av samtalsorienterade bibliotekarier vi behöver, och bibliotekarier som syns och hörs i mer oväntade sammanhang? Kanske dags att ta mer plats i det digitala rummet…

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

2 thoughts on “Litteraturförmedling i det digitala rummet

    • Maria Lundqvist skriver:

      De här annonserna är, som du säkert förstår, inget som vi valt att lägga ut. Jag kände inte till det förrän du påpekade det. Jag ser dem bara när jag läser bloggen på min surfplatta, dessutom. Har kollat upp det här och givetvis så kostar det att bli av med annonserna. Jag ska ta upp det här med mina kollegor.

      Tack för att du gjorde oss uppmärksamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s