Bibliotekschefsträff i Alvesta 26 april

Fredagen den 26 april var det träff i Alvesta Folkets Hus för bibliotekscheferna i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.alvesta Temat för dagen var brukarengagemang och ökad tillgänglighet.

Barbro Roos, bibliotekschef i Kävlinge, inledde med att berätta om projektet att meröppna kommunens båda bibliotek. Barbro har också utrett det första meröppna biblioteket i Sverige, i Veberöd. Här är den rapoorten.

Ett meröppet bibliotek är ett bibliotek som har mer öppet och som besökare kan använda även på tider när det inte finns personal på plats. Inloggning sker med då med lånekort. Undersökningar visar att det fungerar att öppna bibliotek på det här sättet, inget blev förstört, inget blev stulet och det blev inte bråk. Användarna tycker det är en bra idé att kunna gå till biblioteket när andan faller på. Politiker blev nöjda, det är en enkel åtgärd som får stor genomslagskraft och bibliotekens kvalitet kan behållas. Personalen tycker att de har ett mera tillgängligt bibliotek och att de fått tid att göra andra uppgifter som kan utveckla verksamheten. Barbro var noga med att påpeka att meröppna bibliotek inte är för att spara utan för att utveckla verksamheten. Hon frågade sig också varför det hittills är så få bibliotek i Sverige som valt att ha meröppet. Biblioteken har ju ett uppdrag att var tillgängliga och förutsättningarna finns.

Barbro menar att det nya biblioteket består av det bemannade, det självbetjänande och det digitala biblioteket.

Framgångsfaktorer är förankring i kommunledningen, tydlig struktur, tid, tålamod, trygg personal, marknadsföring, mod och mervärde.

Här kan du ladda ner Barbros presentation >>

Därefter  var det dags för Jannik Mulvad, it-konsulent och idéutvecklare på Århus bibliotek i Danmark, att tala om hur de arbetar med användarinvolvering. Jannik började att slå fast att vi måste återuppfinna biblioteket med ny professionalism, nytt utbud och nya partnerskap. Därefter utgick han från modellen med biblioteket som fyra rum och berättade om hur de i Århus jobbar utifrån detta.

  • I rummet för inspiration finns analoga och digitala medier, musik, evenemang, lek, spel och så vidare.
  • I rummet för lärande har de it-introduktioner, informellt lärande, läxhjälp, språkcafé, vägledning och liknande. De arbetar hårt för att få in nya användargrupper.
  • I rummet för möten finns plats för just möten av olika slag, debatter och föreläsningar. De har gallrat mycket för att frigöra golvyta för olika typer av möten.
  • I rummet för skapande finns författarverkstäder, plats för musikskapande och andra verkstäder.

Århus håller på att bygga ett nytt bibliotek som ska bli 28 000 kvadratmeter stort. Inflyttning blir 2015. I ett sådant här stort bibliotek behövs partnerskap för att klara bemanningen. Det bygger de genom nätverk på olika sätt.

De arbetar mycket med användarinvolvering och användardriven innovation. Enligt Jannik är användaren i grunden konservativa, de tycker att biblioteket är bra som det är. Därför jobbar de på ett sätt där de gör förslag till nytt innehåll och ny verksamhet som användarna sen får tycka till om. På det här sättet gör man de uppmärksamma på sånt de inte kände till. De arbetar med samtal, personas, intervjuer och observationer. Det är viktigt att respektera användarnas åsikter och ha en positiv syn på deras innovationskraft.

Här kan du ladda ner Janniks presentation som också innehåller bilder på hur det nya biblioteket kommer att se ut (filen är 154 MB stor) >>

Efter lunch pratade Lina Holmér, bibliotekschef i Ljungby, om Träffpunkt Lidhult och hur de där fått meröppet genom samarbete med ICA. I Träffpunkt Lidhult finns såväl bibliotek som ICA-affär, kafé och turistinformation. Ursprunget till det här samarbetet var att filialbiblioteket fick flytta ut från kommunhuset i Lidhult. En eventuell flytt till skolan möttes av protester och man jobbade därför på flera alternativa lösningar där den tomma lokalen jämte ICA var ett alternativ. En lokal arbetsgrupp bildades som tog fram ett förslag till samverkan. Syftet var att stärka Lidhults profil och bygdens vi-känsla. Det här var något som lidhultsborna själva arbetade fram. Den driftiga ICA-handlaren var viktig för processen. Under 2011 planerade och utformades projektet som bland annat stöddes med EU-bidrag. På våren 2012 satte bygget igång och Träffpunkt Lidhult invigdes i oktober 2012.

På det här sättet är bibloteket nu öppet 70 timmar i veckan, tolv av dessa är med bibliotekarie. Ica-personalen jobbar ca 30 minuter varje dag med bibliotekssysslor.

Här kan du ladda ner Linas presenation som även innehåller bilder från byggnationen och hur det ser ut idag >>

Tack alla ni som var med och gjorde det här till en bra och intressant dag!

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s