Litteracitet – hur kan biblioteken stödja och bidra till barns läs- och skrivutveckling – och läsintresse

Den pampiga salen på Calmar Stadshotell är en dag i maj fylld av förväntansfulla bibliotekarier, biblioteksassistenter och några förskole- och fritidspedagoger från Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Temat för dagen är literacy eller litteracitet eller hur man nu ska översätta begeppet till svenska. Hur ska biblioteken på bästa sätt stödja och bidra till barns läs- och skrivutveckling – och läsintresse. Dagens föreläsare har jobbat med barns skriftspråklighet under många år av undervisning och forskning – Carina Fast, filosofie doktor i pedagogik vid Uppsala Universitet och Karin Jönsson, universitetslektor vid Malmö Högskola.

Carina FastCarina Fasts doktorsavhandling heter ”Sju barn lär sig läsa och skriva…”, som i populärutgivning fått titeln ”Literacy : i familj, förskola och skola”.  I sina studier har Carina följt sju barn med olika bakgrund och deras väg att lära sig läsa och skriva. Barn upptäcker tidigt skrift- och symbolspråket via t ex media, populärkultur, mjölkpaket, äldre syskon eller föräldrar. Detta sker långt före barnen börjar skolan – då de ska börja att ”lära sig läsa”. Carina Fast menar att skolan inte uppmärksammar eller  använder barns egna förkunskaper och erfarenheter eller bakgrund. Literacy, litteracitet eller skriftspråklighet är så mycket mer än bara läsningens ABC. Ett barn som kan allt om Bionicle-figurer måste få möjlighet att berätta om sitt intresse och tas på allvar – att hitta andra och parallella vägar in i skriftspråket.

Carina talar mycket om vikten av literacy – inte bara direkta läs- och skrivaktiviteter, utan hur vi kommunicerar och förstår världen i tal, gester, bilder och symboler. Hon talar om alla människors ”literacy”-träd och refererar till David Barton, professor i lingvistik. Literacy är inte bara en teknisk färdighet. Literacy är en social aktivitet och baseras på ett system av symboler. Människor har olika literacy-aktiviteter förlagda till olika områden av sitt liv. Vi har attityder, känslor och värderingar förknippade med literacy. Varje människa har sin egen literacy-historia , sitt eget literacyträd med olika grenar som växer ut och formar oss i livet. Varje individ måste tas på allvar och ses utifrån sitt eget ”träd”.

Karin JönssonSå till dagens andra föreläsning. Påverkar – och i så fall på vilket sätt – den nya tekniken oss som läsare? Den frågan ställde sig Karin Jönsson, forskare vid Malmö högskola. Karin följer under en treårsperiod en lågstadieklass i Östra Göinge i Skåne som använder sig av varsin iPad i sitt skolarbete. Det finns väldigt lite forskning hur användning av digitala verktyg påverkar vår inlärning, menar Karin. De frågor hon ställer sig i studien är – hur påverkas undervisningen, hur påverkas elevernas lärande samt hur inordnas ”paddan” av läraren i undervisningen och hur används den av eleverna. Tekniken har tidigare legat utanför undervisningen, men blir mer och mer en del i pedagogiken och ett redskap i inlärningsprocessen. Eleverna i klassen som Karin följer använder sina iPads i skolarbetet, men får även ta med sig dessa hem och använda på fritiden. Barnen jobbar ofta med uppdrag på sin fritid, som t ex vad de gjort under helgen, som de presenterar i ord och bild och muntligen för sina klasskamrater.

I Sverige är man så fokuserad på att barnen ska knäcka läskoden, menar Karin. För att utveckla sin läs- och skrivförmåga så måste man också vara en god textbrukare, en god textskapare och kritiskt kunna granska och analysera texter. Hittills har Karin kunnat notera att barnen med hjälp av sina iPads blivit riktigt bra på att berätta, framför allt vad det gäller det muntliga berättandet och att kunna presentera sina uppdrag för varandra.

Och då är frågan – gör surfplattan barn mer läs- och skrivkunniga? Det är inget trolleri, säger Karin. En surfplatta är ett verktyg. Resultatet som kommer ut, beror precis på hur vi använder oss av detta verktyg.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

One thought on “Litteracitet – hur kan biblioteken stödja och bidra till barns läs- och skrivutveckling – och läsintresse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s