Om talböcker, tillgänglighet och dyslexi

Här är lite smått och gott som jag samlat på mig den senaste tiden när jag läst bloggar, e-postlistor och tidskrifter.


Talböcker

vad är talböckerFör den som vill lära sig om talboksarbete på bibliotek kan jag rekommendera boken Vad är talböcker? : att arbeta med talböcker på biblioteket av Anna Gustafsson Chen. Anna arbetar på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och boken innehåller det mesta du behöver veta om talboksverksamhet, som till exempel grundläggande fakta om talböcker, vilka som får låna och hur de produceras. Här finns också tips på hur du kan skylta och marknadsföra böcker. En perfekt bok för den som är ny på biblioteket eller vill fräscha upp sina kunskaper. Boken är utgiven av BTJ Förlag.

Talande_rapport_webb_186I rapporten Talande böcker och läsande barn. Barn berättar om talboksanvändning redovisas en undersökning kring hur barn upplever talböcker och bibliotekens service. Det är Anna Hampson Lundh från Högskolan i Borås som sammanställt och analyserat. Materialet samlades in av MTM:s medarbetare i form av nio fokusgruppsamstal. Rapporten kan laddas ner eller beställas på MTM:s webbplats.


Tillgänglighet

byggikappÄven om den inte är helt ny så vill jag ändå slå ett slag för boken Bygg ikapp : för ökad tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning av Elisabet Svensson som kom i ny utgåva ifjor. Boken är en guldgruva i arbetet att åstadkomma en tillgänglig och användbar miljö. Det är en handbok och uppslagsbok som innehåller gällande regler och exempel på lösningar. Ett referensverk för den arbetar med och är intresserad av tillgänglighet. Boken är utgiven av AB Svensk Byggtjänst.

Den 13-14 juni arrangerade Nota (den danska motsvarigheten till MTM) och DAISY Consortium en internationell konferens i Köpenhamn. Under konferensrubriken Future Publishing and Accessibility gavs ett antal föreläsningar och seminarier för att belysa behovet av tillgänglig information för personer med läshinder. Här finns presentationer och bilder från dagarna.

Svensk Biblioteksförening lämnade i början av juni sitt remissvar avseende EU-kommissionens förslag till direktiv om tillgängligheten till offentliga myndigheters webbplatser. Här är förslaget och här är Biblioteksföreningens remissvar.

Lättläst
En sammanfattning av regeringens proposition 2012/13:147, dvs den nya bibliotekslagen, finns också på lättläst. Enkelt och lättförståeligt. Du hittar sammanfattningen här.

Dyslexi
Det finns många appar som är användbara för personer med läs- och skrivsvårigheter. På Skrivknutens sida finns grundläggande information om smartphones, surfplattor och appar.

appelboken_omslagBoken Vad alla bör veta om läs- och skrivsvårigheter i en digital värld skriven av Torbjörn Lundgren och Karn Ohlis har nyligen kommit ut. Boken utgår deras tidigare bok Vad alla bör veta om läs- och skrivsvårigheter men med ett innehåll anpassat till en värld med datorer, surfplattor och smarta telefoner. Boken kan beställas från Dyslexiförbundet FMLS.

Den europeiska dyslexiorganisationen EDA arrangerar sin fjärde internationella dyslexikonferens 20-22 september i Växjö. Det är Linnéuniversitetet som är värd för konferensen. Det är möjligt att anmäla till bara en av dagarna. Här har du chansen att få träffa människor från hela världen som arbetar inom dyslexiområdet. Läs mer här!

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s