V.I.P – Very Important Persons

20130719_114459Det är fredag och här sitter jag helt ensam på ett alldeles för AC-kylt arbetsrum och blickar ut mot ett soligt och varmt sommarlandskap. Det har varit så soligt att gräsmattan nu börjar skifta i gult.

Men även om det bara är jag som är i tjänst på mitt kontor, är det glädjande att kunna summera veckans mediereportage från biblioteken i Blekinge och Kronoberg. Ute på biblioteken är det minsann full aktivitet. Oavsett regn eller badväder så är det många som äntligen har lite extra tid över att läsa böcker. …

För att bli en bra läsare är det viktigt med lästräning, men det är också viktigt att i lugn och ro slå sig ner på en skön plats och läsa en bra och spännande berättelse. ”Sommarboken” eller ”sommarlovsboken” är en aktivitet som biblioteken jobbat med i många år för att uppmuntra unga till läsning, och då framför allt fritidsläsning. Låna ett antal böcker, skriv vad du tycker om berättelserna du läst i en liten broschyr som finns på biblioteket och så får du en bok som pris. I veckans Blekingetidningar hälsar vi på hos Birgitta på barnbiblioteket i Karlskrona. Där är det full aktivitet. Och så träffar vi Ellen och Linnea på Jämshögs bibliotek som tycker bäst om hästböcker, och Marie som jobbar som barnbibliotekarie i Olofströms kommun.

Bibliotekspersonalen i Karlshamn tipsar om bra sommarläsning för såväl barn, unga som för vuxna – och jag tänker – den måste jag hinna läsa (…också!). På Växjö stadsbibliotek toppar deckarna utlåningslistan meddelar Smålandsposten (vilket kanske inte är speciellt unikt för Växjö). På första plats Mari Jungstedt och därefter Lars Kepler. I Växjö jobbar Joakim som berättar att det till och med var kö på biblioteket i lördags förmiddag, kanske för att hinna låna böcker till dagens strandläsning. I reportaget får vi också möta en besökare som ska låna italienska böcker till sin bokcirkel.

I dagens tidning läser jag om småbarnsavdelningen på Älmhults bibliotek som nu är klar. Nya skyltar, nya möbler i glada färger, två surfplattor med lite olika pedagogiska spelappar – och så en VIP-hylla. VIP som i detta fall står för Very Important Parents och är en specialhylla till alla föräldrar som besöker biblioteket tillsammans med sina barn.

Anette Ekström, bibliotekschef i Älmhult säger: ”Biblioteket ska vara en plats man vill vara på” – och visst hoppas vi som jobbar på och med bibliotek att många av våra kommuninvånare vill besöka biblioteket och känna att det betyder något för dem. 1015165_556003181112862_168323973_oSå efter att nu ha blivit så glad över medias biblioteksbesök, vill jag passa på att skicka en sommarhälsning till all bibliotekspersonal som jobbar så energiskt med att ge tips på bra berättelser och värna läsningen på alla nivåer. Ni är alla VIP:are – Very Important Persons!

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s