Självklarhet – Ambivalens – Mångfald – en förstudie kring synen på skönlitteratur för vuxna på folkbibliotek

synen-pa-skonlitt-bild-150px-width200”Ska biblioteken ha skönlitteratur för vuxna och i så fall varför?”. Så löd första intervjufrågan till informanterna i den förstudie om folkbibliotekariers syn på skönlitteratur som nu är klar. Skönlitteratur på bibliotek tas som så själklart att de grundläggande frågorna inte längre ställs – om och varför och på vilket sätt. Hur ser biblioteket på sin inköpspolicy och vad är uppdraget – att smakfostra låntagarna eller helt enkelt ge dem vad de vill ha? Och vad läser bibliotekarierna – förmedlarna – egentligen?

Förstudien är gjord i samverkan mellan Regionbibliotek Stockholm, Regionbibliotek Halland och Kultur i väst, och bygger på kvalitativa intervjuer med ett 25-tal bibliotekarier. Projektet fortskrider genom en enkät som under våren skickats ut till verksamma folkbibliotekarier i landet, material som kommer att analyseras under hösten.

Syftet med förstudien är att se om det finns en korrelation mellan bibliotekets och den enskilda bibliotekariens syn på skönlitteratur, men även i förlängningen att stärka och utveckla arbetet med vuxnas läskompetens, läslust och läsutveckling. Att ta det för självklart att biblioteken ska erbjuda skönlitteratur, är inte det samma som att det görs på ett medvetet, bra eller utvecklande sätt.

Studien är intressant läsning framför allt för att den belyser frågan om uppdraget. Den viktigaste diskussionen för biblioteken är dock kanske inte vad bibliotekarierna läser på sin fritid, utan hur biblioteken internt ser på sin förmedlarroll – samtalet kring skönlitteraturen, inläsnings-/fördjupningstid, på vilket sätt förmedlingen ska ske o s v. Här tror jag att vi har lite att bita i framöver…

Förstudien finns beställa i tryckt form via Region Halland eller att läsas som pdf-fil här.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s