Uppslagsverk Nybro

Sedan några år finns ett digitalt uppslagsverk om Kalmar kommun – all möjlig kunskap inom nuvarande Kalmar kommuns geografiska gränser. Det projektet möjliggjordes genom en lokal donator. I Kalmar är målet att både publicera ett digitalt lexikon och en tryckt utgåva. Det är inte ett kommunalt projekt men förankrat i kommunledningen. Några eldsjälar i Kalmar hembygdsförening är drivande. Adressen är  Kalmarlexikon.se.

Jag blev själv kontaktad för att skriva i Kalmarlexikon.se och en tid därefter växte tanken fram att skapa ett digitalt uppslagsverk Nybro. De principer som ligger bakom Wikipedia – att den kumulerade kunskapen skapas av många – var från början en central tanke. Under 2009 och 2010 startades projektet. Jag rådgjorde med Kalmar läns museum, några hembygdsforskare och studieförbund. Till och med våren 2012 var det en Nybrowiki. Vi valde då att byta teknik till WordPress och byta namn till Nybrokunskap.se. Vi är 4-5 intresserade som arbetar med saken. Vi skulle behöva vara fler för att kunna fördjupa informationen och nå ut till skolorna och allmänheten i vår kommun.

I skrivande stund finns det 1091 uppslagsord. De täcker allt möjligt vetande inom Nybro kommuns gränser: historia, geografi, idrott, kända personer, glas etc. Det är inte ett verk som bara ska behandla historiska företeelser utan nutiden är också viktig. Vi behöver hjälp av kunniga skribenter. Många uppslagsord är inte påbörjade och genom detta öppna förhållningssätt liknar projektet en wiki utan att vara en riktig wiki. Texter kan skickas till undertecknad. Sökmotorer som Google gör att specialintresserade snabbt kan länkas till info på Nybrokunskap.se. Så här kan det se ut:

S:t Sigfrids källa

S:t Sigfrids källa

På 1000-talet vandrade Sankt Sigfrid enligt folksägnen från Loverslund längs Hagbyån, förbi Arby och vidare den gamla åsvägen mot nordost förbi Mortorp med Växjö som mål. I Källebäcksmåla i norra kanten av Mortorp socken på gränsen till S:t Sigfrids församling finns en levande muntlig tradition att källan, som bryter fram på åsens nordsluttning, är densamma, vari Sankt Sigfrid döpte en liten skara av vårt folk.

Mats Johansson, folkbibliotekarie Nybro

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s