Kan man dansa ett boktips?

IMG_0405Att försöka hitta nya sätt att förmedla berättelser på eller prata om bra böcker, har barnbibliotekspersonal från Blekinge, Kronoberg och Kalmar län testat på under två dagars kreativt internat på Ronneby Brunn.  Fem barn- och ungdomsböcker via fem olika uttryckssätt – dans, konst, film, drama och digitalt berättande via iPads – och med stöd och hjälp av pedagoger kunniga inom sina respektive områden.

IMG_0342Det är lätt att fastna i ett traditionellt sätt att förmedla boktips och berättelser på. Men det finns kopplingar mellan olika konstformer och det kan ge så mycket mer av uttrycksmöjligheter om man vågar vidga sitt perspektiv och lära sig att använda nya verktyg. Det gäller bara att hitta nya sätt att tänka. För dagens unga är gränserna mellan olika genrer nästan utsuddad – ord, bild, musik, allt går ihop.

Syftet med internatet, som är en del i projektet ”Barn, unga, bibliotek. Futurum.kom ” och som bygger på delaktighet och barns perspektiv, har varit att ge personalen metoder för egen del, men även att hitta nya sätt att samverka och skapa tillsammans med barn och unga på hemmaplan.

IMG_0409Dagarna har varit ytterst handfasta (inte en föreläsning på två dagar, som någon uttryckte det) och har gett omedelbara tips och råd att kunna omsätta i sitt eget arbete. Men förhoppningsvis har dagarna även åstadkommit ett par steg över digitala hinder och också väckt nya sätt att tänka.

Det uttryckssätt många av deltagarna fasade mest för, men upplevde som det mest oväntade var dansen, så, jovisst – man kan dansa ett boktips!

Se bilder och filmer från workshopparna och läs mer på projektets blogg.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s