Alla kan väl googla?

IMG_0448Hur ofta hänvisar du när du står i bibliotekets informationsdisk till en webbplats på internet, om du får en fråga inom ett visst ämne, i jämförelse med att gå till en bok på hyllan? Kanske beroende på ämnesområde, men troligtvis inte majoriteten av gångerna. Möjligen då det inte går att hitta någon bok som finns inne att hänvisa till. Är det av gammal hävd, osäkerhet kring säkra källor eller helt enkelt dålig koll på www?

Nu i veckan uppdateras folkbibliotekspersonal i Blekinge och Kronoberg av it-pedagogen från Umeå – Ronny Andersson, både kring allmän webbkunskap och webben som lärplattform. Hur många biljoner sidor finns det att tillgå via nätet? Kanske ingen som riktigt vet, men det man ändå kan komma fram till är att det finns mycket bra, intressant, spännande och matnyttigt att hänvisa till, som väl går att jämföras med de tryckta källorna, och till och med mer än så. Det gäller bara att veta vad som finns och att hitta fram – och det kan ibland vara kruxet. IMG_0443

Det känns lite som om biblioteken – informationsspecialisterna – lämnat ”walkover” och gett upp kampen mot Google… jag menar Goliat. Ingen behöver väl en bibliotekarie när alla kan söka på egen hand? Jag skulle dock önska en återerövring av mästartiteln i informationskunskap och att folkbiblioteken mer vågade slå sig för bröstet och visa på den specialistkunskap som en gång fanns när det gällde de tryckta källorna. Alla kan inte googla och det finns så mycket information som inte ens Googles sökmaskar kan slingra sig ner till. Men kanske en bibliotekarie?

Så gör en djupdykning ner i webben, läs in och tipsa varandra om bra sajter, kataloger och länksamlingar – och våga förmedla. Gör inte som fienden, utan våga yppa era innersta hemligheter (ja, till viss del…) och marknadsför er som de informationsspecialister ni kan vara. Det är fortfarande en utmärkt yrkestitel!

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

2 reaktioner på ”Alla kan väl googla?

  1. Anna Persson skriver:

    Du har helt rätt och efter den kursen känner man sig lite urlakad. Hur mycket är det vi inte vet. Hur lyckas vi med att tipsa varandra? För vi kan massor och ska vara stolta över det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s