Hur marknadsför vi programverksamheten på bästa sätt?

IMG_1007När det var nätverksträff för programansvariga på biblioteken i Blekinge och Kronoberg den 1 oktober kom bland annat frågan upp om vilket som är det bästa sättet att marknadsföra biblotekens program. Facebook? Hemsidan? Affischer på stan? Annonser i tidningen? Frågan är intressant och viktig men något givet svar finns inte. Alla typer av program når inte fram med samma kanaler. Vi behöver skaffa oss mer kunskap, helt enkelt.

Samma kväll var det ett program på Växjö stadsbibliotek. Då passade Karin Tunerstedt på att undersöka hur de som kom hade fått reda på det. Så här skriver Karin:

En ovetenskaplig metod kan ändå vara värd att testa
Igår hade vi ett program härpå Växjö stadsbibliotek. Det kom 32 personer och vi frågade de flesta av dem hur de hade fått information om programmet. Flera besökare hade läst om programmet på flera platser och gav flera svar. Så här fördelade sig svaren:

Läst artikel i Smålandsposten (något man inte kan räkna med alltid): 7
Läst i bibliotekets höstprogram: 7
Läst i Smålandspostens dagliga kalender, där vi skriver in: 6
Läst på bibliotekets hemsida: 4
Läst evenemangskalendern publicerad i förkortad version i Smålandsposten i slutet av varje månad, bygger på kommunens tryckta kalender där vi skriver in: 4
Sett vår affisch: 2
Läst i kommunens tryckta evenemangskalender, där vi skriver in: 2
Hört genom vän: 1
Hört vårt utrop genom högtalare på biblioteket: 1
Facebook, där vi inte gjort det rätt: 0

Ingen sa att de fått information om programmet genom någon av oss som arbetar här. Jag tror likväl att vi är en bra informationskanal. Mina slutsatser av ovanstående är att besökarna informerar sig på olika vis och då måste vi informera på olika vis. Och programmet, Resandeblod, som handlade om resandefolket var ett bra program.

Det skulle vara intressant om fler bibliotek gjorde en enkel undersökning vid något tillfälle för att se vilka kanaler som ger bäst effekt. Förutom att fråga hur de fått information om programmet kan man också fråga om postnummer för att se hur långt deltagarna åker.

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s