Dyslexiveckan pågår!

Just nu, första veckan i oktober, pågår årets dyslexivecka. Och inte bara i Sverige, Dyslexiveckan är europeisk och har anordnats sedan 2004. Syftet med veckan är att uppmärksamma och boxer_a_dyslexiforbundet_0informera om dyslexi och läs- och skrivsvårigheter. Runt om i Sverige sker ett stort antal olika arrangemang ordnade av bibliotek och dyslexiföreningar. Till Dyslexiförbundet FMLS kan man rapportera in sin arrangemang. Vad som händer i Blekinge, Kalmar och Kronoberg och i övriga Sverige kan du läsa här.

Temat för Dyslexiveckan är Att läsa på många sätt. Oavsett om man läser med öron, ögon eller fingrar så ska man få tillgång till det man vill läsa. Biblioteken spelar en viktig roll i att ge alla möjlighet att ta del av litteratur och information på ett sätt så att individen kan ta det till sig. Här finns olika ingångar till böckernas värld. Här finns kunskap om hur man gör. I slutändan är det demokrati det handlar om.

För att inspirera bibliotekspersonal inför veckan bjöd både Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar in till inspirationsdagar i september. Här är en sammanfattning från dagen i Växjö 13 september. Även på andra håll har dagar för bibliotekspersonal arrangerats. Regionbibliotek Hallands dagar finns att läsa om i tre blogginlägg, Nya möjligheter för barn och unga med dyslexi – 1, Nya möjligheter för barn och unga med dyslexi – 2 och Nya möjligheter för barn och unga med dyslexi – 3.

Nu är jag nyfiken på hur de olika arrangemangen går. Hör gärna av dig och berätta!

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s