Presentation av novelltävling – arrangerad av Vislanda bibliotek för elever åren 7-9

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVislanda bibliotek arrangerar årligen en novelltävling för elever i åren 7-9 på Vislandaskolan. Vinnaren koras av en jury bestående av representanter från skolan och biblioteket. Priset är 3 000 kronor och en resa till bokmässan i Göteborg. Resan sker tillsammans med bibliotekspersonal, och vinnaren får ta med sig en kompis. Finansieringen av tävlingen sker i ett samarbete mellan biblioteket och skolan.

Bakgrund
Bakgrunden till tävlingen är att biblioteket vill skapa en plattform för ungdomar som tycker om att skriva och berätta. Unga författare sitter ofta ensamma på sin kammare, och deras alster göms undan utan vidare uppmärksamhet. Vi vill med tävlingen ge dessa ungdomar en arena för sin kreativitet och fantasi. Novelltävlingen har pågått sedan 2008. Antalet bidrag uppgår till ett drygt 70-tal noveller under de sex åren 2008-2013. Antalet deltagare är dock inte det viktigaste. Vi sätter större värde på att tävlingen är ett långsiktigt och livskraftigt projekt som kan inspirera många potentiella författare framöver.

Årets vinnare, Anna Johansson, tillsammans med kompis Jennifer Jäghagen, på årets bokmässa

Årets vinnare, Anna Johansson, tillsammans med kompis Jennifer Jäghagen, på årets bokmässa

Novellsamling
Bidragen till tävlingen samlas årligen i en novellsamling. Samlingen utgör en del av bibliotekets lånebestånd, och är också till salu för den som är
intresserad. Deltagarna får naturligtvis också ett exemplar.

Publicitet
Tävlingen uppmärksammas i den lokala pressen, till gagn för både skolan och biblioteket. Självklart också för vinnaren, som oftast porträtteras med bild och text i tidningen. Här är Smålandspostens artikel.

En morot för skrivandets konst
Som bibliotek vill vi naturligtvis inspirera ungdomar att fatta pennan och ge oss sina berättelser. Här är samarbetet med skolan viktigt, och lärarna kan använda novelltävlingen som en morot för att motivera elever i skrivandets konst.

Författaren Peter Barlach som föreläste på Vislandaskolan och pushade för novelltävlingen.

Författaren Peter Barlach som föreläste på Vislandaskolan och pushade för novelltävlingen.

Meningsfulla författarbesök
Ytterligare en inspirationskälla är de författarbesök som biblioteket arrangerar för skolans räkning. Författarna informeras på förhand om tävlingen, och kan under föreläsningen ge tips och råd om hur man bygger en berättelse. På detta sätt blir författarbesöken än mer meningsfulla och bidrar dessutom till att öka intresset för tävlingen.

Susanna Eriksson
Bibliotekarie, Vislanda bibliotek
0472-155 96
vislanda.bibliotek@alvesta.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s