Folkbiblioteken som kulturhus – en utvecklingsväg för biblioteken

En konferens med  Kultur Skåne och Svensk Biblioteksförening som arrangörer. Kultur Skåne ser riktningen mot kulturhus som nödvändig för att förankra biblioteken i lokalsamhället, detta har testats i tio konkreta projekt. Info på Kultur Skånes webb.

I två dagar fick vi ca 80 deltagare från alla delar av Sverige lyssna på intressanta föreläsningar, diskutera i grupper och höra om olika projekt. Konferensens presentationer kommer att presenteras på Kultur Skånes hemsida och då lägger jag upp en länk så ni kan läsa mer och det går också följa det som twittrades på konferensen genom #bibkult

Jenny Johannisson, lektor på Bibliotekshögskolan i Borås inledde genom att sätta in begreppet kulturpolitik och kulturhus i ett historiskt perspektiv.

Därefter presenterades 10 skånska projekt i en snabb följd.

 1. Åstorp hade genomfört filmdagar: film för barn, unga och vuxna visades och man hade turen att kunna visa Äta , sova dö och flerperstorpa av skådespelarna deltog.
 2. Skurups kommun hade genomfört tre delprojekt med film/rörlig bild: filmkollo för barn, skrivarcirkel för vuxna där man skrev manus och sen gjorde film, ett projekt för årskurs 6 kring främlingsfientlighet.
 3. Perstorps kommun hade som långsiktgt mål att bygga en lokal filmstruktur för både filmskapande och filmvisning (där finns ingen biograf), en filmpedagog genomförde en filmfest för alla elever i årskurs 8.
 4. Oxie bibliotek ville jobba mer med berättande, man har anställt en kulturpedagog, genomfört komptensutvecklig i berättande och med hjälp av projektpengarna inrättat ett digitalt berättarrum.
 5. Landskrona bibliotek har jobbat med spel och tillsammans med ett företag tagit fram en spelmotor PRONG där barn kan skapa egna digitala spel. Detta har man gjort för att ta vara på barns egna berättelser.
 6. Helsingborgs bibliotek har låtit barn skapa egan filmer eller digitala böcker med hhjälp av iPad och befintliga appar. I samarbete med biografen Röda Kvarn har barnens filmer visats som förfilmer vid knattebio.landskrona
 7. Lomma och Kävlinge har arbetet med digitala visningsmiljöer på biblioteken.
 8. Kulturstråk i Ängelholm är ett projekt som handlar om bibliotekets roll i samhällsplaneringen.
 9. Dalby en filial i Lunds kommun har jobbat med att utveckla sin programverksamhet, ett språkcafé blev ett stickcafé och man har tagit vara på deltagarnas förslag till ytterligare aktiviteter t ex en växtbytardag.
 10. Arlövs bibliotek i Burlövs kommun ville göra sitt programutbud mer relevant för den stora andel av befolkningen som inte har svenska som modersmål. Man har jobbat med en referensgrupp och utifrån den breddat sitt utbud. ”Vi går utanför bekvämlighetszonen och tänker på alla invånarna.”

Forskaren Johanna Rivano Eckerdal som varit följeforskare till tre av projekten presenterade sin rapport, den finns att ladda ned.

Dagen avslutades med ett samtal mellan Johanna, Christina Persson (bibliotekschef i Göteborg) och Maria Jacobsson chef för Bibliotek, bildning och media i Skåne.

Här är några citat från samtalet:

 • Kulturhusbegreppet är en blandning av begreppen civic center och culture center. Vad menar vi med begreppet på svenska?
 • Våra hus kan få oss att känna oss som en snigel, vi vill kanske ut och göra saker men måste ta hand om huset hela tiden. Är det huset eller verksamheten vill vi lyfta fram?
 • Förskjutning från deltagande till delaktighet.
  Hur hittar man balansen mellan den professionella yrkeskompetensen och delaktighet?
 • Med stark självkänsla vågar man vara generös med sin kunskap och då får man någonting tillbaka.
 • Den berömda metoden pröva.
 • Hur man presenterar ett projekt i relation till den ordinarie verksamheten för personalen, viktigt för förankringen.

Under dagen fick vi som deltagare möjlighet att ha korta diskussioner vid de bord vi satt vid (runda bord). Det var spännande att höra hur andra tänkte och varför de deltog i konferensen.

Dagen avslutades med en trevlig middag och en kulturupplevelse genom Bushwick Bookclub Malmö som utgick från Pussy Riots bok ”A Punk Prayer for Freedom”.

Dag två

henrikDetta var den danska dagen, Henrik Jochumsen, lektor, Det Informationsvidenskaplige Akademi, Köpenhamn inledde med ett matigt föredrag.

Biblioteket är en unik kulturinstitution som är inne i en omställningsprocess pga den explosiva utvecklingen av teknik och medier, vi står mellan det virtuella och det fysiska och är utsatta för konkurrens av t ex stora bokhandlare och virtuella platser. Bibliotekets uppdrag var tidigare att bilda människorna till modernitetens villkor.

Nuläget i Danmark:

 • Färre utlån
 • Flera som kommer utan att låna
 • Färre barn och unga
 • Fler nydanskar
 • Nedläggningar av filialer
 • Förändringar av biblioteksrummen

Henrik kopplade till ”Det avtraditionaliserade samhället” av A. Giddens.
Det existerar inga traditioner längre, allt ska diskuteras, det ger en personlig osäkerhet och där hamnar även biblioteket. Därför blir det nödvändigt att formulera en vision och en mission för att vi ska veta vad ett bibliotek är och vad som ska åstadkommas. Annars springer man efter ”pölsepinnen” eller som vi säger i Sverige man springer på alla bollar.

Biblioteken måste också förhålla sig till de nya brukarna, de som är födda efter 1994, de digitalt infödda.

och till:

 • Brukarinflytande
 • Co-creation
 • Brukardriven innovation

Det fysiska biblioteket har fått en renässans att var tillsammans i rummet har blivit viktigt.

Utgångspunkter

 • Erfarenhet – att veta vem jag är och vad jag kan
 • Engagemang – lusten att delta och göra något kreativt
 • Empowerment – stödja starka och självständiga medborgare som själva kan lösa problem och delta
 • Innovation – ge nya svar praktiska problem och utveckla nya koncept och metoder och konstnärliga uttryck

Rummen kan vara både fysiska och virtuella

Exemenpel från Danmark på biblioteket som performativt rum:

 • Demoteket i Danmark. Man stödjer ungas utgivning av konstnärliga uttryck. I Sverige blev det mest en hylla.
 • Biblioteket som FAB-lab i Valby man använder bara gratis programvara
 • Århus maker-space nya grejor från teknikskrot, hacker-space,

From collection to connection
From collection to creation är det nyaste

Detta var bara en liten del av hans intressanta föredrag.

Sen fick vi testa metoden World Café för att diskutera aktuella frågor som kommit upp under konferensen. http://www.metodbanken.se/2011/01/31/dialogcafe-eller-world-cafe/

vidvinkel

Sist kom Pernille Drost ordförande i Bibliotekarförbundet i Danmak och pratade om hur vi på biblioteken ser på de frivilliga krafter som vi använder. När jag lyssnade på henne fick jag en känsla av att det är mycket vanligare i Danmark att man använder enskilda utan koppling till någon organisation för att ”jobba” på biblioteken. Danmark har de senaste åren sysslat mycket med kommunsammanslagningar och stora nedskärningar av den offentliga sektorn och det finns många bibliotek som idag helt sköts av frivilliga t ex pensionerade bibliotekarier och lärare. Pernille menade att vi ofta ställer krav på att vi som organisation ska bestämma vad de frivilliga ska göra istället för att bjuda in dem och höra vad de vill göra.filmrum

barnEfter lunch var det studiebesök och jag valde att åka till Örestads bibliotek som ligger strax efter Öresundsbron och är ett integrerat folk- och skolbibliotek, något som inte alls är vanligt i Danmark. Biblioteket är meröppet, bemannat mån-fre 10-18, lö 10-16 men öppet 8-22 varje dag. Örestad är en superurban miljö med bara nya byggnader och biblioteket öppnade för 1 ½ år sedan. Allt nytt, allt är designat, specialbyggda möbler, en utställningslokal, en minibiograf, en teater/danslokal och spännande digital lösningar.

Vi fick en verkligt bra visning och jag tycker biblioteket är väl värt ett besök.

/Kristina Hedberg, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s